Planinari znaju: Prostranstva mirisnog vrijeska na Rostovu i Kalinu (Foto)

0
352

Kalin sa najvišim vrhom od 1.530 metara nadmorske visine s kojeg se pruža pogled na Prenj, Vranicu, Vlašić i panoramu Donjeg Vakufa, jedna je od izuzetno posjećenih planina u Srednjobosanskom kantonu.

Prostrani pašnjaci na visoravni Rostovo podno Kalina su uz zelenilo trave ukrašeni neuobičajeno velikim površinama na kojim raste vrijesak. Ljubičasti mirisni vrijesak dominira padinama Kalina i Rostova praveći, u pogledu iz daljine, nestvarni kontrast zelene i ljubičaste boje. Livade s vrijeskom osobito cijene pčelari zbog dobre ispaše za pčele i dobivanja visokovrijednog i ljekovitošću dodatno oplemenjenog meda.

Uživali su jučer u tom koloritu i sarajevski planinari koji su uspjeli da se do vrha Kalina popnu po suhom i sunčanom vremenu, koje je u povratku zamijenila jaka kiša i grmljavina.

I baš zbog lošeg vremena u povratku s Kalina, zadovoljstvo je bilo tim veće kad se 20 sarajevskih planinara smjestilo u novosagrađenom planinarskom domu gdje ih je dočekao sa osvježenjem i ručkom, predsjednik bugojanskog Planinarskog društva “Kalin” Franjo Gavrić.

Druženje je nastavljeno u ugodnoj atmosferi tokom koje su se gosti iz Sarajeva prisjetili kako ih je prije godinu dana nakon uspona na Kalin, domaćin Gavrić počastio tortom kojom je tada proslavljen uspješan plasman hrvatske reprezentacije na SP u Rusiji.

Prisjetila se u razgovoru s domaćinima vodič Elza Babić i jedan broj planinara koji više puta pohode Kalin, početaka izgradnje doma, do faze kad je objekt bio ‘pod pločom’, te završnih radova tokom koje su u protekloj godini opremljene na spratu sobe za spavanje sa 20-tak kreveta i komfornim sanitarnim prostorijama.

Oni koji više puta pohode Kalin, i jučer su pješačili zbog prelijepe prirode na visoravni Rostovo, brojnih proplanke, pašnjake i raznovrsne šume na Kalinu, kaže planinarka i vodič sarajevskoj HPD ‘Bjelašnica 1923’ Elza Babić.

Tokom pješačenja prema vrhu smjenjuju se proplanci s listopadnom i četinarskom šumom, ukrašeni šumarcima breze, cvjetne livade, a u jednom dijelu u završnici uspona ka vrhu prolazi se kroz prostranstva džinovskih paprati iz kojih se vide samo glave planinara.

Nedaleko od novoizgrađenog planinarskog doma “Kalin” na Rostovu je etnoselo Babići s tradicionalnim drvenim kućama u kojima se može provesti ugodan odmor sa mogućnošću skijanja tokom zime.

Novoopremljene sobe za spavanja u planinarskom domu su bile razlog da su jučer sarajevski planinari razgovarali s domaćinima o dočeku predstojeće Nove godine i organiziranju zimskog uspona na Kalin. Jer kako kažu, priroda i planina su podjednako privlačni u svako godišnje doba. (Tekst i foto:Bisera Džidić, Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here