Pismo zahvalnosti Leile Avdić: Kad se najmanje nadaš život te ponovno iznenadi

0
2097

Dok sjedim u ljekarskoj sobi Klinike za hematologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla i slušam kako dežurna doktorica suprugu i meni sopštava da nam predstoji nova borba, da se zvijer zvana limfom hrve s Nedimom, moj pogled leti kroz prozor. Junsko popodne, toplo i mirisno, najavljuje ljeto u svoj punoći i magiji života, kako može nositi ova strašna saznanja!?

Moja kolegica, toplo, ohrabrujuće objašnjava šta nam je činiti dalje, a u očima vidim njenu zabrinutost. Prije tačno godinu dana sjedila sam s mamom na drugoj klinici, pravili smo planove kako da pobijedimo zvijer. Nije uspjelo. Izgubila sam. Pomislim, Bože, koji je plan? Opet nas stavljaš na kušnju..Steglo se u prsima, ali šutim…Uhvatim Nedima za ruku, možemo mi to! Samo jako, DO MEDALJE!!

Naša borba je trajala šest mjeseci. Nedim se borio kao lav. Za sinove, Emira i Mirzu, naše dvije medalje. Podnosio je sve što je bolest nosila sa sobom, a kosila ga je nemilosrdno, da znate. Uzimala je sve nemilosrdno, ali i u momentima kada je uzimala dostojanstvo nije uspjela uzeti njegov vedar, optimističan duh i osmijeh s lica. Ne želim da zvučim patetično, mada ljubav nikad ne može biti patetična. Ovo pismo ima drugu svrhu.

U ovih šest mjeseci naše borbe nikad nismo bili sami. Osjećam iskrenu i duboku ljudsku potrebu da spomenem sve one koji su ovaj period učinili humanim.

Veliko hvala cijelom osoblju Klinike za hematologiju, prof. dr. med sci Aidi Čustović Arnautović, svim ljekarima, medicinskim sestrama, pratiocima pacijenata, servirkama, na stručnosti, humanosti i strpljenju. Medicinskom osoblju koje uz veliki obim i težinu posla svakodnevno stiže baš sve odraditi i još biti nasmiješeno i toplo.

Posebnu zahvalnost dugujemo našoj doktorici, dr. med sci Azri Jahić, što je pored profesionalne podrške, znanja, pružila i srdačan i ljubazan odnos, kao najodaniji prijatelj. Draga doktorice Jahić, dostojanstveno opravdavate svoju profesiju. Cijeloj Klinici želim što više sreće u svim vašim novim borbama.

Prof. dr. med sci Elmiru Čičkušiću na stručnoj pomoći i Vašoj dobroti, što ste mi znali više puta vratiti nadu da svaka nova borba ima smisla. Hvala!

Mojoj Klinici za neurologiju, jer su prepoznali kada nam je potrebna pružena ruka, iako je nisam tražila. Ponosna sam što sam dio ovog kolektiva. Hvala!

Svim našim dragim prijateljima, na nesebičnoj podršci svih ovih šest mjeseci. Hvala i volimo Vas!

Čemu god nas život nauči, srce će uvijek vjerovati u čuda. Svi vi, dobri ljudi, ste primjer tog čuda.

Odlazak nije kraj puta, nego ulazak u mnogo ljepši svijet.

Leila Avdić

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here