Pismo VSTV-u BiH: Tegeltijina režija nije upalila

0
160

Bio sam uznemiren kada sam čitao sadržaj vašeg dopisa. Iako sam bio svjestan nekih od promjena, ipak sam bio zapanjen njihovim razmjerama i uticajem koji ste naveli da one imaju na vaš rad, piše Agius

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, pismom je odgovorio na pismo koje su sredinom septembra bosanskohercegovačkim i međunarodnim pravosudnim autoritetima, te domaćoj javnosti, uputile sudije Suda Bosne i Hercegovine. U svom pismu Agius navodi da bi insistiranje na izjednačavanju normi za sve sudije, što je “reforma” skrojena od Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH, ugrozilo provođenje pravde, posebno na predmetima ratnih zločina.
Godišnje norme

– U dopisu takođe pitate da li su za predmete koji se tiču navoda o genocidu, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina potrebne sudijske kvote. Bio sam suočen sa sličnim pitanjem dok sam bio na funkciji predsjednika MKSJ-a i tada sam Savjetu bezbjednosti iznio svoj stav da pristup rukovođenju pravosudnim ustanovama koji se temelji na rezultatima prebacuje fokus s pravičnog i efikasnog presuđivanja u prvostepenim i drugostepenim postupcima, dakle sa provođenja pravde na provođenje mjerljivih i rokovima ograničenih rezultata i ishoda, što je pogrešno. To nije ni primjereno niti praktično ni realno, poručio je Agius u pismu koje je, kako navodi, proslijedio i specijalnom izvjestiocu UN-a za nezavisnost sudija i advokata.

VSTV mjesecima pokušava usvojiti Izmjene i dopune Pravilnika o mjerilima za rad sudija i stručnih saradnika u sudovima, a tim dokumentom je predviđeno da se državne sudije izjednače sa sudijama na nižem nivou pravosuđa. Tim dokumentom predviđeno je da se uvedu godišnje norme, što bi, prema mišljenju državnih sudija, ugrozilo rad nekih odjela, posebno onog za ratne zločine.

Imajući u vidu namjeru VSTV-a, ali i trenutnu situaciju, brojevi izgledaju ovako: sudije koje sude ratne zločine tokom godine trebale bi donijeti minimalno pet presuda. Analizirajući 2018. godinu, dobijemo podatak da je Tužilaštvo BiH tom sektoru dostavilo 27 optužnica za ratne zločine, što bi, ukoliko bi bila usvojena nova praksa, bilo dovoljno za pet sudija. Deset sudija, trenutno zaposlenih, ne bi imalo posla.

– Bitno je izbjeći individualno ocjenjivanje, a uvesti ocjenjivanje kolektiva. Rad jednog sudije ovisi o nizu okolnosti, od kompleksnosti predmeta, saradnje sa policijom i ostalim istražiteljima do podrške Ministarstva pravde. Sistem normiranja nije praktičan, jer ne znamo koji je predmet lakši, a koji je kompleksniji, no jasno je da bi ovakav vid mogao biti koristan u procesu napredovanja sudija, precizirao je za Oslobođenje Branko Perić, sudija Suda BiH, koji već godinama govori o anomalijama u domaćem pravosuđu.

O stanju u pravosuđu godinama govore i eksperti. Uglavnom pod međunarodnim patronatom, definišu se studije koje imaju za cilj pomoći Ministarstvu pravde BiH da izmijeni zakone, uključujući i onaj o VSTV-u. Vehid Šehić je prije dvije godine posredstvom NVO Forum građana Tuzle, te uz podršku USAID-a, pokrenuo priču o reformi pravosuđa. Svoj prijedlog su predali Vijeću ministara, ali on je zapeo u ladicama te institucije. Šehić u razgovoru za Oslobođenje fudbalski jasno objašnjava šta pismo predsjednika Agiusa znači.
Složeni predmeti

– To je crveni karton za VSTV! U ovom slučaju riječ je o normama za sudije, ali mnogo značajniji je temeljni problem vladavine prava. To znači da jednakost svih građana pred zakonom nije ispunjena, a kao posljedicu imamo visok stepen nepovjerenja građana prema pravosuđu, zaključuje Šehić.

Iako nije najavljeno, očekuje se da će članovi VSTV-a tokom ovosedmične sjednice razgovarati i o Agiusevom pismu. Zvanična reakcija se ne očekuje, jer VSTV ne odustaje od namjere za izjednačavanjem normi za sve sudije u državi, bez obzira na to što državne sudije sude najsloženije predmete ratnih zločina.(oslobodjenje,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here