Pijesak koji turisti ponesu za uspomenu vraća se na plaže Sardinije

0
207

Pijesak prikupljen iz kofera turista kada odlaze sa Sardinije vraća se tamo gdje mu je mjesto – na obale italijanskog ostrva.

Lokalne vlasti i stručnjaci za zaštitu životne sredine udružili su sa aerodromom Olbia kako bi vratili pijesak, šljunak i školjke konfiskovane iz prtljaga putnika na blaže čuvene sardinijske Smaragdne obale.

Uprava aerodroma Olbia sprovodi sistematske provjere prtljaga putnika da bi onemogućila švercovanje pijeska, što se kažnjava kaznom od između 500 i 3.000 evra.

U posljednjih deset godina zaplijenili su oko deset tona pijeska, uglavnom švercovanog u polulitarskim bocama, rekao je direktor morskog rezervata za sjeveroistočnu obalu Sardinije.

“To pokazuje koliko je odnošenje pijeska sa plaža rašireno”, istakao je za Corriere della Sera šef rezervata prirode ostrva Tavolaro Augusto Navone.

Predstavnici tog rezervata, šumara, regionalnih vlasti i uprave aerodroma Olbia potpisali su novi sporazum o vraćanju što je moguće veće količine zaplijenjenog pijeska na plaže Sardinije.

U dogovoru sa geolozima, identifikovana su dva mjesta za vraćanje – plaža Porto San Paolo južno od Olbije, gdje će ići pijesak, i ostrvce Tavolaro, gdje će se odvoziti šljunak i školjke.

Oko šest tona pijeska već je vraćeno u Porto San Paolo, rekao je Navone, preneo je thelocal.it.

Planirano je također da se u zonu dolazaka na aerodromu postave novi znaci upozorenja posjetiocima, na više jezika, da ne skupljaju i ne odnose pijesak ili školjke.

Službenici aerodroma godišnje oduzmu oko dvije tone ukradenog pijeska, prenosi lokalni sajt Gallura Oggi i dodaje da je prošlog ljeta još 500 kilograma zaplijenjeno od putnika na trajektu u luci Olbia, gdje su provjere manje rigorozne.

Neki gradovi na Sardiniji, u kojima su neke od najpopularnijih italijanskih plaža, predložile su zabranu peškira i velikih torbi kako bi se turisti onemogućili da, namjerno ili nenamjerno, odnose pijesak sa krhke obale.

“Svako zrnce pijeska dio je našeg nestajanja”, rekao je regionalni savjetnik za zaštitu životne sredine Gianni Lampis nakon potpisivanja sporazuma. “Treba da objasnimo mladima da moramo da se borimo protiv takvog ponašanja”, dodao je Lampis.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here