Pfizerovu vakcinu protiv korone za upotrebu odobrila i Europska komisija

0
100

Nakon što je danas Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila Pfizerovu vakcinu protiv korone za upotrebu u Evropskoj uniji, to je večeras uradila i Europska komisija koja je trebala donijeti konačnu odluku.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je kazala da će prve doze vakcine biti isporučene u narednim danima iz proizvodnog centra nakon čega slijedi distribucija širom Europske unije.

“Ovo je veoma dobar način da počnemo okretati novu stranicu u vezi s koronavirusom. Ova vakcina je prva istinska europska priča o uspjehu”, kazala je Von der Leyen.

Ovo odobrenje sugeriše da će vakcinacija u EU najvjerovatnije početi 27. decembra kako je i najavljeno, piše Euronews.

EMA je dala odobrenje za vakcinu, a Europska komisija je nakon toga provjerila sve elemente potrebne za uslovno odobrenje za stavljanje na tržište i konsultirala sve države članice prije donošenja odluke.

Države članice EU-a, uključujući Njemačku, Francusku, Austriju i Italiju, objavile su kako planiranju početak vakcinacije od 27. decembra pokušavajući na taj način sustići SAD i Veliku Britaniju gdje je taj proces započeo ranije ovog mjeseca. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here