Pezzuto: Pomirenje i oprost za ostvarenje istinskog i trajnog mira

0
406

Na redovnoj sesiji Kruga 99 uvodničar teme “Mir kao put nade: dijalog i pomirenje” bio je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini.

Uvodničar je naglasio da će u temi slijediti poruku pape Franje za 53. svjetski dan mira, koji katolička zajednica slavi svakog 1. januara.

U prvom dijelu izlaganja Pezzuto je kazao da je temeljeni uzrok svakog rata netolerancija prema različitosti drugoga, koja plaši i izaziva nepovjerenje.

– Stoga taj uzrok treba zatrti i eliminirati. Ta logika sama po sebi je negativna i, nažalost, vodi u rat – kazao je Pezzuto.

U drugom dijelu izlaganja Pezzuto je govorio o pozitivnim mjerama koje treba poduzeti kao lijek za postizanje mira.

– To su dijalog i međusobno slušanje, koji njeguju povjerenje i prepoznavanje drugoga, različitog, brata čije je porijeklo, kao i svakog ljudskog bića, u Bogu. Nakon što se ostvari ozračje bratstva, neće biti teško zauzeti se u strpljivom traženju istine i pravde, koje u vidu postizanja istinskog, konačnog i trajnog mira, mora biti prevladano pomirenjem i oprostom – kazao je Pezzuto.

Stoga, Pezzuto vjeruje da će i u Bosni Hercegovini, u kojoj je mirovini proces u toku od kraja rata devedesetih godina, konstitutivni narodi, koji već žive u miru, moći napredovati na putu pomirenja i opraštanja te pridonijeti njegovom trajnom ostvarenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here