Paradoks: Ugovore za 2019. sportski kolektivi potpisali 2. decembra, a pare će leći nekad 2020. godine!?

0
426

Vlada TK je posredstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade odobrila 392.808,00 KM za sportske kolektive koji su na raspisani oglas aplicirali za dodjelu sredstava u 2019. godini.

Od ukupno odobrenog iznosa sredstava za 10 aplikacija u oblasti vrhunskog sporta (pojedinačni sportovi) je odobreno 42.406 KM.

mksm-20191206
Javni konkurs je objavljen 3. juna ove godine, a ugovori sa sportskim klubovima i organizacijama su potpisani 2. decembra. Znači, na samom kraju godine za koju se dodjeljuju sredstva, a koja klubovi, čija je sezona u punom jeku, čekaju kao ozebli sunce.

Sada nastaje problem. Svi zovu i kucaju na vrata Ministarstva finansija TK, koje treba da isplati sredstva, a tamo upućuju na proceduru, strpljenje i čekanje ko zna do kada.

Dobili smo 5.500 KM, ali je pitanje kada će nam pare leći. U subotu imamo redovno kolo prvenstva BiH, a nemamo ni za registraciju, ni za put, a ni za ishranu sportista. Situacija ne može biti kritičnija, ali do odobrenih para je zaista teško doći i pitanje je hoće li biti isplaćene u ovoj godini – kaže predsjednik jednog od “usrećenih” sportskih kolektiva.

Ako se oglas raspisuje ovako kasno, a još kasnije odobravaju sredstva, nije li nužno da se propiše i procedura prema kojoj se spomenuta sredstva, barem za takmičarske kolektive u elitnim razredima, isplaćuju urfentno. U protivnom, i odobrena sredstva gube smisao, ako se ne isplate dok “gori pod noktima”! (mp, tl)

http://www.vladatk.kim.ba/Ministarstva/MKSM/2019/mksm-06-12-2019.pdf

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here