Papa Franjo održao istorijski sastanak s velikim ajatolahom Sistanijem

0
109
Sistani - papa Franjo (Foto: Vatikan NA)

Papa Franjo održao je istorijski sastanak s vodećim iračkim šiitskim imamom, velikim ajatolahom Alijem al-Sistanijem u subotu, u moćnom apelu na koegzistenciju u zemlji razdiranoj sektaškim podjelama i nasiljem.

Njihov sastanak u svetom gradu Nadžafu, tokom riskantne Franjine turneje po Iraku, prvi je njegov susret u svojstvu Pape s tako visokim šiitskim imamom.

Nakon sastanka je Sistani, jedna od najznačajnijih ličnosti u šiitskom islamu, pozvao svjetske religiozne čelnike da pozovu na odgovornost velike sile i da mudrost i zdravi razum prevladaju nad ratom.

Papa je također pozvao vjerske zajednice da zajednički sarađuju.

– On je istaknuo značaj saradnje i prijateljstva među vjerskim zajednicama kako bi, gajeći obostrano poštovanje i dijalog, mogle doprinijeti dobrobiti Iraka i regije – navodi Vatikan u saopćenju nakon sastanka, koji je trajao oko 45 minuta.

Papa Franjo (84), posjetio je većinski muslimanske zemlje među kojima su Turska, Jordan, Egipat, Bangladeš, Azerbejdžan, Ujedinjeni Arapski Emirati i palestinske teritorije, koristeći ta putovanja kako bi pozvao na međureligijski dijalog.

– Vjersko i duhovno čelništvo mora imati veliku ulogu u zaustavljanju tragedije i traženju od strana, posebno velikih sila, da pokažu mudrost i zdrav razum koji bi prevladali i izbrisali jezik rata – izjavio je Sistani, navodi se u saopćenju.

– Velike sile ne smiju sponzorirati vlastite sebične interese nauštrb prava naroda da živi u slobodi i dostojanstvu – kazao je on, dodajući da bi hrišćani trebali živjeti sa svim Iračanima u miru i koegzistenciji.

Sastanak je održan u Sistanijevom skromnom unajmljenom domu u kome živi decenijama, smještenom duž uske aleje u Nadžafu u blizini hrama imama Alija sa zlatnom kupolom.

Zvanična vatikanska fotografija prikazuje Sistanija (90) u tradicionalnoj crnoj šiitskoj odori i s turbanom kako sjedi preko puta Franje, koji je bio u svojoj bijeloj odori.

Franjo je potom krenuo ka ruševinama drevnog grada Ura u južnom Iraku, slavljenog kao rodno mjesto Abrahama, oca judaizma, hrišćanstva i islama. Planirano je da on održi govor na međureligijskom skupu.

Nakon što se avionom vrati u Bagdad, planirano je da Papa održi misu u kaaldeanskoj katedrali Svetog Josipa, prenosi Reuters.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here