Palestinska zastava na leđima Madonninih igrača

0
324

Izraelska ministarka kulture Miri Regev izjavila je danas da je palestinska zastava na leđima Madonninih igrača tokom gostovanja u finalu nadmetanja za Pjesmu Evrovizije sinoć u Tel Avivu bila “greška”.

“To je bila greška, ne možemo miješati politiku i kulturni događaj sa svim dužnim poštovanjem Madonne”, rekla je Regav prije sjednice Vlade Izraela.

Ta ministarica se 2017. godine na Filmskom festivalu u Cannesu pojavila u haljini koja je označena provokativnom jer je na njoj bila panorama Jerusalima s džamijom Kupola na stijeni u sredini, što je ocjenjeno kao izražavanje političkog stava.

Ministarica je rekla da je željela da haljina izrazi ljepotu Jerusalima, kako je navedeno “povodom 50-godišnjice oslobođenja i ujedinjenja Jerusalima”.

Izrael je okupirao istočni dio Jerusalima u kojoj se nalaze džamije Al-Aksa i Kupola na stijeni u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Veći dio međunarodne zajednice nikada nije priznao aneksiju, ali je predsjednik SAD Donald Trump u decembru 2017. priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i premjestio tamo ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva.

Pop ikona Madonna suprotstavila se pozivama na bojkot nastupa na Evroviziji koji su uputili propalestinski aktivisti, tvrdeći da činjenica što je Tel Aviv domaćin nadmetanja zataškava realnost izraelsko-palestinskog sukoba.

Ona je na gostovanju uputila poruku: “Nikada ne smijemo potcijeniti moć muzike da sjedini ljude”.

Ostalo je navodno nejasno da li je bila svjesna činjece da će neki njeni plesači uskoro izaći na binu u odjeći s izraelskim i palestinskim zastavama na leđima, preneo je AFP.

Uz to je grupa iz Islanda Hatari, poznata po svom protivljenju izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija, za vrijeme glasanja pokazala transparente sa bojama palestinske zastave što je izazvalo zvižduke u publici.

Predstavnik Holandije Duncan Laurence pobijedio je na 64. nadmetanju za Pjesmu Evrovizije baladom “Arcade”.

On je smatran favoritom i donio pobjedu svojoj zemlji poslije 44 godine pjesmom inspirisanom nestankom voljene osobe.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here