Padavine ne prestaju: Jala opasno prijeti (Foto)

0
522

Obilne padavine doprinijele su osjetnom porastu nivoa rijeka na području sjeveroistočne Bosne. Prognozira se da će danas pasti između 20 i 50 litara kiše po metru kvadratnom.

Ozbiljna situacija je i u Tuzli, gdje je nivo rijeke Jale dostigao zabrinjavajuće razmjere. Padavine su doprinijele da se nivo gotovo izjednačio s obalom, što se vidi na fotografijama naših saradnika, snimljenih na nekoliko lokacija u gradu.

Ovako nabujala, Jala nije bila od maja 2014. godine, kao i 2017. godine, tako da Kantonalni i Gradski štab CZ upozoravaju građane da u granicama mogućnosti poduzmu radnje na zaštiti imovine.

Nastavi li kiša padati, već u popodnevnim satima moguće je očekivati izlijevanje rijeke iz korita, a time i poplave industrijske zone i stambenih naselja.

Jala je u blizini RGiF-a i Tehnološkog fakulteta prelila iznad cijevi centralnog grijanja, pa vlada bojazan od njihovog pomjeranja, pa i većeg oštećenja.

https://www.facebook.com/tzl.ba/

Na mostu kod Rektorata Univerzoteta policija je, kako neslužbeno saznajemo, zbog visokog nivoa rijeke, zabranila prolaz automobilima.

Zabrinjavajuće vijesti o nabujalim vodotokovima dolaze već iz naselja Solina, gdje je rječica Solina poplavila cestu, zatim, Lipnica, Kreka, Solana i drugih. (tl – Foto: H.S. – A.H.)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here