Otvoreno pismo: Više od stotinu članova akademske zajednice traži od Vlade i Skupštine TK primjenu odluke Ustavnog suda BiH

4
1942

Otvoreno pismo s potpisima više od stotinu uglednih članova akademske zajednice, upućeno je čelnicima Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, u kojem se traži što brža implementacija Odluke Ustavnog suda BiH o neusklađenosti Zakona o visokom obrazovanju TK sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH.

Potpisnici ovog pisma ističu kako će se ispravkom nezakonito usvojenih odluka (2016. godine – op.a.) vratiti autonomija i akademske slobode u zagarantovane okvire, a da će primjenom odluke najviše sudske instance u BiH Vlada TK na djelu pokazati da poštuje legalizam i pravnu državu.

Podsjećamo, dug sudski proces, kojim je ukazala na nezakonite odluke Vlade TK i  neusklađenost Zakona o visokom obrazovanju TK sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH, pokrenula je prije tri godine prof. dr. Amra Odobašić, u to vrijeme dekanica Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koja je nezakonitim odlukama tadašnje Vlade TK postala žrtva u neviđenoj “sjeći profesorskih glava”, u procesu koji nije bio utemeljen sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH.

Dopis Skupštini i Vladi TK, s imena svih potpisnika, donosimo u nastavku teksta.

Skupština Tuzlanskog kantona
n/r g. Žarko Vujović, predsj.
Rose Hadživuković 1
Tuzla 75000

Vlada Tuzlanskog Kantona
n/r dr. Denijal Tulumović, premijer

Rudarska 65, Tuzla 75000
Tuzla,06.09.2019.

Predmet: Otvoreno pismo akademske zajednice Univerziteta u Tuzli povodom Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neusklađenosti Zakona o visokom obrazovanju TK sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH

Poštovani,

Odlukom Ustavnog suda BiH osporen je član 52. Zakona o visokom obrazovanju TK koji je donesen u junu 2016. godine.

Pomenutim članom koji reguliše način imenovanja rukovodećih tijela i kadrova Univerziteta u Tuzli grubo je ukinuta autonomija i akademske slobode zagarantovane Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH, Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda (ETS No. 5, 1950.) i njenih protokola, Preporukom Komiteta ministara Vijeća Evrope o priznavanju i ocjeni kvaliteta privatnih visokoškolskih ustanova [R(97)l], Preporukom o pristupu visokom obrazovanju [R(98)3] i Preporukom o istraživačkom zadatku univerziteta [R(2000)8].

Osim člana 52., postoji još članova kojima se takođe ugrožava autonomija i akademske slobode Univerziteta u Tuzli.

Uzimajući u obzir činjenicu da je pomenuti Zakon u vrlo kratkom roku pretrpio već tri izmjene, mi, niže potpisani, zahtjevamo od Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona da u što kraćem vremenskom roku provedu Odluku Ustavnog suda i time vrate autonomiju i akademske slobode u zagarantovane okvire i na taj način pokažu da su Vlada koja poštuje legalizam i pravnu državu.

Sprovođenjem Odluke Ustavnog suda BiH u što kraćem vremenskom roku, stvorit će se uslovi za pokretanje procedura za izbor rukovodećeg kadra koji će biti sproveden u skladu sa Okvirnim zakonom uz potpunu autonomiju Univerziteta.

Svjedoci smo da je u proteklom periodu bilo neočekivanih i neprimjerenih rješenja i kod donošenja Zakona i kod izmjena Zakona, pri čemu je u potpunosti izostala komunikacija sa akademskom zajednicom. Suočeni sa situacijom koja uznemirava akademsku zajednicu, spremni smo da Vam ponudimo partnerstvo u prevazilaženju ove situacije što podrazumjeva zajednički rad na rješenjima, bilo kroz amandmane, ili kroz eventualno, donošenje novog teksta zakona, navodi se u Otvorenom pismu. (tl)

Download PDF

4 Komentari

  1. Svaka čast profesorici na hrabrosti, dostojanstvu i upornosti…Samo me zanima kako se osjećaju sad svi ovi vrlo predstavnici akademske zajednice (ne mislim na penzionisane) koji su do sada šutili, a sada se trse i potpisuju zahtjev da se implementira odluka Ustavnog suda, koju je “izganjala” sama, bez podrške akademske zajednice, spomenuta profesorica Odobašić?
    Da li je neke bar imalo stid?

  2. Teško da će se išta desiti. Vlada koja je postavljena nelegalno i bez kompetencija morala bi skinuti desetak dekana, UO Univcerziteta, rektora, Senat…A to stranke neće dozvoliti bez obzira koliko je sve urađeno nezakonito

  3. Profesorici Odobašić respekt svakako za mnoge njene postupke, a ovo je samo pravna potvrda jednog od mnogih. Darko, oni koji su na popisu odazvali su se istog momemta kada je pokrenuta incijativa, tako da se ne treba pitati kako se oni osjećaju, oni su svojim potpisom potvrdili u kom pravcu gledaju. Ne bi bilo loše da se zapitate, šta je sa dijela akademske zajednice koje i dalje šuti i boji se skoro i svoje sjene?

    • Među ovima koji su potpisali su mnogi koji su šutjeli dok je profesorica tražila podršku za tužbu sudu. Sada kada je dobila bitku, svi su se sjatili da potpišu. A slažem se da je veći problem onih koji i dalje šute ko zaliveni. Mnogi su, međutim, nezakonito došli do mjesta dekana (npr dr. prof. Pašić, vrlo grlat u nekim raspravama, ali ne i kada je njegovo dupe u pitanju), do člana Senata, Upravnog odbora, rektora itd., pa je razumljivo što šute. Takve treba post festum “išutati” s mjesta na kojima su

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here