Otvorena ‘Spomen soba agresije na Mostar’: Sjećanje moramo sačuvati

0
316

Dževad Pašić, inicijator i predsjednik Udruženja Sinovi Mahale zahvalio je svima koji su na bilo koji način podržali ovaj projekat. Mnogo je kaže, dugogodišnjih prijatelja Udruženja, koji su na razne načine pomagali brojne projekte, pa tako i ovaj. Ipak, jedno ime posebno izdvaja.

– Hvala gospodinu Safetu Oručeviću i Centru za mir iz Mostara. Safet je naš, iz Donje Mahale i dugo podržava rad i aktivnosti Udruženja. Kada je čuo za ideju, pozvao me je i rekao da će maksimalno pomoći i poduprijeti projekat. Hvala mu. Centar za mir ustupio je oko 17 hiljada fotografija, koje će se vremenom mijenjati na panelima u sobi, rekao je Pašić.

Zadovoljstvo nije krio ni Safet Oručević koji je inače rođen u Donjoj Mahali. Njegov govor u kojem je govorio o ratnim danima pozdravljen je aplauzima okupljenih.

U izjavi za medije Oručević je poručio:

– Ja sam dijete Donje Mahale. Ovdje sam proveo djetinjstvo, dio rata sam proveo na liniji u Mahali. Kada sam čuo za ideju osjećao sam obavezu pomoći Udruženje koje ima izuzetnu energiju. Svaka njihova i dalja aktivnost će biti podržana od strane Centra za mir, rekao je.

Na pitanje koliko su ovakvi projekti važni za budućnost, odgovorio je:

– Sjećanje je nešto što moramo sačuvati. To je jedino što ostaje iz ove užasne historije, koja je iza nas. Kako se te stvari u budućnosti nikada ne bi ponovile, moramo se sjećati prošlosti, rekao je.

Riječ je o projektu Udruženja Sinovi Mahale, u sklopu kojeg je u mostarskom naselju Donja Mahala sagrađen objekat u kojem posjetioci imaju priliku vidjeti razne suvenire i fotografije iz vremena odbrane grada Mostara od dva agresora, u vremenu od 1992. do 1995.

Sobu je osmislio mostarski arhitekta Anel Jakirović, a ukupna vrijednost procijenjena je na blizu 50 hiljada KM.

Prisutne u Mahali danas su slavnim pjesmama zabavljali Saša i Deri, a oduševljenje je izazvao i nastup Nazifa Gljive, koji je otpjevao kultnu pjesmu Heroji Mostara. Najbolji mostarski skakač Lorens Listo sa skakaonice Duradžik u čast novootvorene sobe izveo je skok.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here