Otvorena izložba slika “Metamorfoza osobnog”, akademskog slikara Mladena Ivešića (Foto)

0
351

Izložba slika “Metamorfoza osobnoga” akademskog slikara Mladena Ivešića otvorena je večeras u Galeriji “Kristian Kreković” u Franjevačkom samostanu u Tuzli, a u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Inspiracija oduvijek povezuje čovjeka i prirodu i omogućuje promišljanja o transcendentnom. Primjer, životni ciklus leptira, u razvoju od kukuljice do konačnog oblika, događa se proces metamorfoze.

Ciklus Mladena Ivešića, simboličnog naziva “Metamorfoza osobnog” sugeriše autorova različita stanja emocija izražena kroz motiv raspela. novim varijacijama i interpretacijma, različitim formama i oblicima, ostvarenim u vremenu i prostoru, autor je učvrstio bit vlastitog izraza dočaravajući “prelazak” iz konačnog u beskonačno, iz zemaljskog u nebesko.

Svaka slika iz ciklusa nudi drukčije rješenje, i prema zahtjevima forme, različito međusobno djelovanje boje i crteža. Otvorenost i razjedinjenost oblika, otvaraju put imaginarnim konstukcijama koje pronalaze metamorfozu mogućih likovnih rješenja.

“U slikarskom ciklusu “Metamorfoza osobnog” predstavljen je motiv koji prelazi iz domene realnog u estetsko događanje koje pripada zajedničkom iskustvu i stvaranju zamišljenih pojedinačnih kriterija i vrijednosti. Može se govoriti o apstraktnom prostoru u kojemu se pomanjkanje detalja ne tumači kao formalna redukcija, nego kao elementarna i snažna osobina autora. Međutim u ovakvom slučaju apstrakcija ne ispražnjava simbol i ne svodi ga na razinu “samo znaka”. Jedan motiv, prepoznatljiv i blizak, nadilazi sfere konačnog” – kazao je Mladen Ivešić, slikar i autor izložbe. (foto: tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here