Otvoren 6. Tuzlanski filmski festival (Foto)

0
1430

Prikazivanjem filma “Žaba” rediteljskog prvjenca Elmira Jukića večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli zvanično otvoreno šesto izdanje Tuzla Film Festivala (TFF).

Prve festivalske večeri crvenim tepihom su, između ostalih prošetali poznati glumci Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Enis Bešlagić, Nikola Kojo…

TFF će, kako je najavljeno, tokom pet dana okupit blizu 150 gostiju uz prikazivanje 95 filmskih ostvarenja raspoređenih u pet kategorija – kratki igrani, dokumentarni, animirani, dugi igrani film, te kratki igrani film u okviru programa Future generation short films koji se bazira na evropskim i svjetskim rediteljima dobi do 35 godina.

-Ove godine nam je stiglo 750 filmova, a pet selektora je za prikazivanje odabralo njih 95 najboljih. Mislim da je veliki uspjeh to što smo uspjeli da dovedemo veliki broj gostiju, ali i da ovaj grad i kanton dovedemo u centar medijske pažnje – rekao je direktor TFF-a Boris Balta.

Pored filmova, festival će obilovati i drugim aktivnostima kao što su radionice sa profesionalcima iz oblasti filmske industrije.

Među brojnim gostima crvenim tepihom prošetao je i poznati srbijanski glumac Nikola Kojo kojem se posebno sviđa pozitivan duh koji ovaj festival sa sobom nosi.

-Možda će to nekome smetati, ali ja kao čovjek koji je rođen u jednoj zemlji koje više nema, Jugoslaviji, mogu reći da ovaj festival gaji širok duh jugoslovenstva i uopšte europejstva, odnosno duh neke otvorene sredine, te otvorenog razmišljanja o umjetnosti i životu. Upravo to mi ovdje najviše prija – izjavio je Kojo.

Tradicionalno Vila TFF-a će biti dodijeljena u svim kategorijama, a uz to prvi put će biti dodijeljena za poseban doprinos filmskom stvaralaštvu u BiH, rečeno je večeras u Tuzli. (kb, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here