Otvoren 23. Ljetni univerzitet u Tuzli

0
517

Na Univerzitetu u Tuzli danas je svečano otvoren ovogodišnji, dvadeset treći po redu Ljetni univerzitet. Ova jedinstvena manifestacija koja će trajati do 29. jula okupit će brojne profesore i studente iz zemlje i inozemstva, a njen glavni cilj je akademska saradnja stručnjaka i naučnika iz različitih polja nauke.

Ljetni univerzitet je prije svega osnovan s ciljem razmjene informacija među ekspertima iz određenih naučnih oblasti, koji svoja saznanja i praktične vještine pružaju studentima, asistentima, profesorima, stručnjacima i svima zainteresiranima za nove informacije, rečeno je danas.

– Pred nama je 23. po redu Ljetni univerzitet u Tuzli, manifestacija po kojoj smo postali prepoznatljivi ne samo u našoj zemlji već i šire, i koja će i ove godine biti mjesto susreta studenata i eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti. Prilikom sačinjavanja ovogodišnjeg programa vodili smo se osnovnim, tradicionalnim ciljevima LJUT-a. Prvi je razmjena informacija, drugi cilj je stimulacija internacionalnih kontakata, a treći cilj je, naravno, otvaranje univerziteta prema zajednici i pokazivanje društvene odgovornosti uključivanjem u program tema koje se tiču socijalno osjetljivih skupina – rekla je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

U narednih pet dana svi zainteresirani će, shodno svojim preferencijama, moći učestvovati u brojnim predavanjima, radionicama, prezentacijama, okruglim stolovima i sportskim takmičenjima.

Sama činjenica da se radi o programu i aktivnostima koje traju već 23 godine dovoljno govori o njenom kvalitetu, ali i potrebi za njeno organizovanje. S tim u vezi premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je tokom svog obraćanja na ceremoniji otvorenja Ljetnog univerziteta izrazio zahvalnost Univerzitetu u Tuzli, njegovom rukovodstvu, ali i svim sudionicima ovog programa koji za cilj ima razmjenu informacija i akumulaciju znanja, promociju kulturne razmjene i akademske izvrsnosti.

– Od samog osnivanja Ljetni univerzitet u Tuzli okuplja stručnjake i studente iz zemlje i inostranstva, stvarajući široku mrežu entuzijasta koji nastavljaju sarađivati i nakon ove manifestacije. Multidisciplinarnost, veliki izbor kurseva i predavanja koji drže eminentni profesori i predavači u stimulirajućoj akademskoj sredini rezultat su bogatog iskustva i garancija kvalitetne akademske i kulturne razmjene. Ljetni univerzitet je prilika koja omogućava da se ljudi međusobno upoznaju i razmjene mišljenja i iskustva. Njegov uspjeh je i u tome da okuplja studente i profesore sa svih BH univerziteta, regije, ali i cijelog svijeta, što se reflektuje u pozitivnom razvoju koji se odvija u BiH – kazao je Suljkanović.

Ljetni univerzitet se organizira nakon završetka regularne akademske godine što pruža mogućnost velikom broju studenata da se posvete onome što ih posebno zanima neopterećeni redovnim nastavnim obavezama, saopćeno je iz Pres službe Vlade TK. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here