Optužnica protiv tri osobe: Dvojica zaposlenici SIPA-e – ured u Tuzli

0
860

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jovana Ilića, rođenog 1952. godine u Banovićima, državljanina BiH, Nebojše Krnojelca, rođenog 1960. godine u Foči, državljanina BiH, zaposlenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) RU Tuzla i Smajila Muhića, rođenog 1961. godine u Višegradu, državljanina BiH, zaposlenika SIPA-e RU Tuzla.

Optuženi se terete da su kao ovlaštene službene osobe uposlene u SIPA-i, neovlašteno i protuzakonito koristili akt upućen ombudsmenu za ljudska prava, kao i lične podatke, u provođenju disciplinskog postupka protiv uposlenice SIPA-e.

Rješenjem Agencije za državnu službu (ADS BiH) je korištenje ličnih podataka državne službenice u disciplinskom postupku protiv nje ocijenjeno kao neosnovano, a na osnovu čega je i disciplinska komisija ADS-a donijela rješenje kojim je odbijen kao neosnovan zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka Državne agencije za istrage i zaštitu protiv državne službenice.

Optuženi se terete da su kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH, bez pristanka pojedinca, protivno uslovima propisanim u zakonu, lične podatke koristili suprotno zakonom dozvoljenoj svrsi njihova prikupljanja, čime su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje ličnih podataka iz člana 149. KZ-a BiH, u vezi sa članom 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here