Opozicija o programu rada Vlade FBiH: Prepisali su prošlogodišnji tekst

0
204

Program rada Vlade FBiH za 2019. godinu izazvao je zanimljivu raspravu u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta. Nakon što je premijer Fadil Novalić prezentirao ovaj dokument, zastupnici opozicije iznijeli su zamjerke što se tek sredinom septembra o tome diskutuje.

Mirsad Čamdžić iz Naše stranke kazao je da istovjetan tekst stoji i u programima rada za 2017. i 2018. godinu.

– Osjećamo deja vu efekat, kao da nam se miješa fikcija i stvarnost. Ovo je samo copy – paste. Vrlo neozbiljno, kazao je Čamdžić.

Šef SDP-ovog kluba Damir Mašić dodao je kako je apsurdno razmatrati Program rada za 2019, a da nije prije toga razmatran Izvještaj o radu za 2018. godinu.

– Imali smo dva puta priliku to da uradimo, u junu i danas, ali se to nije našlo na dnevnom redu, kazao je Mašić.

Ove diskusije izazvale su reakciju zastupnika DF-a Dževada Adžema, koji je kazao da se opozicija bavi populizmom.

– Materijali su vam dostavljeni u vrijeme kada je predsjedavajući bio Elvir Karajbić iz SDP-a. Zašto niste tražili da se tada stavi na dnevni red. Jeste li uopće pročitali materijale. Sve dok ne budete čitali i ako populizam bude osnova vašeg političkog djelovanja, ja sam zabrinut za budućnost svih nas. Pred nama su ozbiljni reformski zakoni a vi se bavite mikrozakonima. Oglašavate se plaćenim oglasima više nego kokoš kad snese jaje, poručio je Adžem kolegama iz SDP-a i DF-a.

Očekivano, i ovo obraćanje izazvalo je repliku, pa je Mašić rekao da je Karajbić bio privremeni predsjedavajući i da bi sigurno stavio ove materijale na dnevni red da je premijer to zatražio. I on i Čamdžić kazali su Adžemu da je nedosljedan jer je nekada napadao ovu istu Vladu i SDA, ali ih brani bolje nego oni sami sebe.

Glasanje o Programu rada Vlade, ali i svim ostalim tačkama dnevnom redu biće obavljen po okončanju rasprave o cjelokupnom dnevnom redu, što će se vjerovatno desiti tek sutra.(oslobodjenje,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here