Okončan protest u ‘Stranjanima’

0
201

Od danas i zvanično počinju aktivnosti u vezi s trajnim prestankom eksploatacije u Pogonu Stranjani RMU Zenica. Rudari tog pogona su okončali protest u jami i po odluci uprave dobit će rasporede rada u ostalim dijelovima rudnika.

U krugu ‘Stranjana’ i dalje negoduju zbog najavljenog prestanka eksploatacije u ovoj jami.

Kako kaže Asmer Đuk, upravnik Pogona Stranjani ZD RMU Zenica, Uprava Društva je odlučila da ostaje 55 radnika koji će raditi inspekciji i održavanju: “Ja i dalje tvrdim da u pogonu Stranjani imaju rezereve, i to velike rezerve”.

“Ucjenjivali su nas iz vrha – nema plate, nema toplog obroka dok Stranjane ne zatvorite, oni su nerentabilni. Nismo imali ničiju podršku”, tvrdi Sifet Fetić, predsjednik Sindikalne podružnice Pogona Stranjani ZD RMU Zenica

Predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Nijaz Vardo objašnjava: “Jednostavno – naređeno je. Vlada je donijela odluku, Elektroprivreda spustila na upravi i tu više nismo mogli braniti to. To je ljudima teško palo”.

Najavili su i tužbu protiv Rudnika koju zbog neuplaćivanih doprinosa pripremaju uposlenici Stranjana.

“Ovdje je potpisano oko 140-150 za kolektivnu tužbu. Mlađi radnici već negoduju i kažu da hoće da rade dok stariji radnici hoće da se pokrene tužba”, ističe Đuk.

Uprava Rudnika sada priprema projekt zatvaranja jame u Pogonu Stranjani i poručuje da otpuštanja radnika neće biti. No, eventualne tužbe definitivno mogu izazvati novu krizu.

“Uvjeren sam da su najave tih tužbi donošene iz revolta i da će preovladati razum i da će rudari biti svjesni da bi tim možda ugrozili – ne možda, nego sasvim sigurno – ugrozili egzistenciju 1.500 porodica”, upozorava Edin Pašić, v.d. direktor ZD RMU Zenica.

Rudnik Zenica je, naime, u velikoj finansijskoj krizi jer već duže vrijeme, zbog problema s plavljenjem, mehanizovano široko čelo u Raspotočju nije u funkciji, a dosadašnja proizvodnja iz Stranjana i Stare jame nije dovoljna za pozitivno poslovanje.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here