Oko 800 ljekara SSDMiS-a TK počinje uručivanje kolektivnih otkaza

0
464

Na posljednjim pregovorima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije i Vlade Tuzlanskog kantona protekle sedmice nije došlo do dogovora, niti do prekida kolektivnog štrajka u zdravstvenim ustanovama koji se već treću sedmicu provodi na ovom području. Uz sve to danas su, kako je najavljeno i ranije, ljekari sa ovog područja krenuli sa procedurom uručivanja individualnih otkaza, čime će zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona ukoliko se brzo ne pronađe rješenje biti doveden u kolaps.

Vlada Tuzlanskog kantona i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije nisu postigli dogovor u pregovorima. Generalni štrajk u zdravstvenim ustanovama se nastavlja, budući da još nije doneseno rješenje o reprezentativnosti Sindikata, a danas su ljekari počeli proceduru uručivanja otkaza. U Sindikatu ne kriju razočaranje i ogorčenost stavom Vlade TK-a, a Vlada s druge strane tvrdi da mora poštovati određene zakonske procedure.

„Lične su ostavke, nema kolektivne ostavke, ali u pojedinim sredinama imamo već 80 posto potpisa. Neke kolege su mislile da će ovo ići lakše i da će nas Vlada uvažiti kao socijalne partnere i da nas prizna za ono što jesmo. Mi nismo nebitni u zdravstvu mi smo stub zdravstva“, kaže Admir Suljić, predsjednik štrajkačkog odbora SSDMiS TK.

S druge strane, članovi Vlade TK tvrde da moraju poštovati sudske odluke iz 2016. i 2017. godine, u vezi sa priznavanjem reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora i stomatologa.

„Obzirom da imamo u tom predmetu podatke koji su stari godinu dana a koji su bitni po članu 124. za utvrđivanje reprezentativnosti i da se traže novi podaci moramo vidjeti da li je došlo do promjene“, ističe Jakub Suljkanović, premijer TK-a.

Treću sedmicu u toku je štrajk ljekara i stomatologa u svim zdravstvenim ustanovama na području TK, osim u Univerzitetskom kliničkm centru i Domu zdravlja Tuzla, ali i u ovim ustanovama ljekari svaki dan pružaju polusatnu podršku kolegama u vrijeme pauze. Podsjetimo, Strukovni sindikat doktora i stomatologa Tuzlanskog kantona ima više od 1000 članova.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here