Odluka o komunalnim taksama Grada Zenice nije u skladu s Ustavom FBiH

0
382

Ured premijera Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u srijedu je zaprimio Presudu Ustavnog suda Federacije BiH, br. U-23/17 od 18. aprila 2018. godine, kojom se utvrđuje da Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Grada Zenice (Službene novine Grada Zenice broj 1/17), nije u skladu sa Ustavom FBiH – saopćeno je iz Ureda premijera ZDK-a.

Kako se navodi, ovakva presuda Ustavnog suda FBiH je očekivana, s obzirom na to da su po istom osnovu već ranije proglašene neustavnim odluke općinskih vijeća o komunalnim taksama u općinama – Gornji Vakuf, Bugojno, Travnik, Olovo, Visoko, Kalesija, Kakanj…

-Ocjena ustavnosti spomenute odluke je praktično ‘spasila’ budžet Grada Zenice od eventualnog kolapsa, jer bi njeno primjenjivanje u razrezu poreza i prikupljanju prihoda, s obzirom na to da je neustavna, dovelo do obaveze povrata naplaćenih prihoda s kamatama, na šta je u više navrata skretao pažnju i Kantonalni porezni ured u Zenici – navodi se u saopćenju.

Kako se dodaje, može se konstatovati da je, pored što je neustavna, odluka bila i neprovodiva.

Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama, na prijedlog gradonačelnika Zenice, donijelo je Gradsko vijeće Zenice na sjednici održanoj 29.12.2016. godine.

Odluka je, kako se nadalje navodi, donesena glasovima političkih stranaka SDA, SDP, SBB, DF i Naše stranke, dok su protiv bile političke stranke Snaga centra i A-SDA.

Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Odluke pred Ustavnim sudom FBiH podnijela je 12.01.2017. godine grupa vijećnika Snage centra – Adnan Šabani, Kenan Fetahagić, Sanjin Aldobašić, Jasna Alibašić, Đenan Dedić i Sabina Delić, te A-SDA – Rusmir Isak i Mensud Keleštura, a putem premijera ZDK, koji je na osnovu člana IV.C.10.2.d. Ustava FBiH, jedini direktno ovlašteni podnosilac zahtjeva Ustavnom sudu za utvrđivanje ustavnosti propisa koje donose općine i gradovi.

Kako se u saopćenju navodi, premijer ZDK je, ne ulazeći u meritum odluke istu proslijedio Ustavnom sudu FBiH, a u postupku podnošenja apelacije nije po ovom osnovu “potezao“ pitanje vitalnog nacionalnog interesa, niti insistirao na skraćenom postupku, kako je više puta tvrdio gradonačelnik Zenice, jer to nije moguće u ovakvim postupcima.

Kako su odluke Ustavnog suda konačne, pa se kao takve ne komentarišu, nego se iste imaju izvršiti i objaviti u Službenim novinama FBiH i Službenin novinama Grada Zenice, za premijera ZDK su sve dalje rasprave i polemike o ovoj presudi završene, navodi se u saopćenju. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here