Odbačen zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća za specijalni status Sandžaka

0
200

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije odbacilo je inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća /BNV/ da odnosno Sandžak, dobije specijalni status i raspustilo Izvršni odbor ovog vijeća bošnjačke nacionalne manjine, piše Srna.

Ministarstvo je ocijenilo da inicijativa Izvršnog odbora BNV za rješavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak nije u skladu sa ustavnim i zakonskim odredbama kojima se uređuju oblasti djelovanja nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Srbiji, te da po svojoj prirodi predstavlja politički akt.

Ovo ministarstvo u odgovoru BNV-u, koji je potpisao resorni ministar Branko Ružić, navodi da je uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno da Inicijativa sadržinom izlazi iz okvira Ustavom propisanih oblasti u kojima nacionalni saveti mogu da djeluju i u kojima predstavljaju nacionalni manjinu, kao i zakonom povjerenih ovlaštenja u tim oblastima.

U saopštenju je navedeno da je Ustavom Srbije propisano da pripadnici nacionalnih manjina mogu izabrati nacionalne savjete radi ostvarenja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obavještavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma, a da je Zakonom o savjetima uređeno ostvarivanje ovlaštenja u tim oblastima.

Ministarstvo ocjenjuje da inicijativa BNV-a ima i formalne nedostatke i to jer ju je donio Izvršni odbor kojem nacionalni savjet nije povjerio mandat za donošenje takvih odluka.

U saopštenju se ističe da inicijativa nije ni razmatrana, niti usvojena na prvoj narednoj sjednici BNV-a.

Ministarstvo zbog toga smatra da inicijativa nema pravno dejstvo i ne može se smatrati odlukom koja ostaje na snazi, a zbog nepravilnosti u radu Izvršnog odbora doneseno je rješenje o prestanku mandata članovima tog organa.

BNV-u je predloženo da na prvoj sljedećoj sjednici konstatuje prestanak mandata članova Izvršnog odbora i izabere nove.

Osporenom inicijativom Izvršni odbor BNV-a tražio je specijalni status za Sandžak koji bi dobio ustav u čijoj izradi bi učestvovali stručnjaci EU.

Tim dokumentom bilo je predviđeno da Sandžak dobije skupštinu, vladu, policiju, sudstvo i guvernera, da donosi zakone i druga opšta akta, a Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima bio bi priznat status konstitutivnih naroda.

Teritorija Sandžaka na kojoj bi bio uspostavljen specijalni status obuhvatala bi područja sadašnjih opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

Predsjednik BNV-a Jasmina Curić izrazila je danas protest zbog odluke Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije, te ocijenila da je to “pokušaj ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića da onemogući Bošnjacima i BNV-u da koristi Ustavom i zakonima garantovana prava”, prenijeli su beogradski mediji.

Ona je odluku Ministarstva da inicijativa o Sandžaku nije u skladu sa ustavnim i zakonskim odredbama ocijenila kao “krajnju namjeru da se, suprotno izbornoj volji Bošnjaka, BNV stavi u službu velikosrpskih nacionalnih interesa”.

Curićeva je u pismu Ružiću navela da je BNV najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka i da je obaveza svih državnih funkcionera da uvažavaju tu činjenicu.

Ona je dodala da će BNV svaki postupak “usmjeren ka gaženju izborne volje smatrati aktom otvorenog nasilja i mržnje prema Bošnjacima”.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here