Od početka jula u BiH nije registrovan nijedan slučaj delta varijante koronavirusa

0
187
koronavirus novozarazeni tk
U TK je u posljednja 24 sata evidentirano 114 novozaraženih osoba (Foto: Ilustracija)

Iako se delta varijanta koronavirusa u Europi proširila u velikoj mjeri i dominantan je u mnogim državama Europske unije, u Bosni i Hercegovini od početka jula do danas nije registrovan nijedan slučaj vrlo zaraznog i opasnijeg oblika bolesti COVID-19.

Prvi slučajevi delta varijante u BiH otkriveni su početkom jula, dva u općini Ljubuški i jedan u Čitluku, a kako saznaje AA od tada zdravstvenim ustanovama u oba entiteta nije potvrđen nijedan novi slučaj.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine potvrdili su da im nisu prijavljeni novi rezultati sekvencioniranja nakon jula, te su napomenuli da su u ovom bh. entitetu od početka pandemije do 23. augusta ove godine od COVID-19 oboljele 137.653 osobe, dok je od posljedica 5.570 preminulo.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) su takođe potvrdili da zasad nemaju potvrđenu delta varijantu u tom bh. entitetu, ali da se trenutno bilježi postepen porast broja novooboljelih i hospitalizovanih.

– Ukoliko se sve epidemiološke mjere ne budu poštovale i ukoliko se građani ne budu vakcinisali u planiranom obimu, za šta je obezbijeđena dovoljna količina vakcina, imat ćemo i dalje porast zaraženih – izjavila je za AA Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Upozorava da je porast broja oboljelih posljedica nedovoljnog poštivanja epidemioloških mjera, kontakta osoba sa izvorima zaraze, a to su oboljele osobe koje su se zarazile ili u inostranstvu ili na ovom području.

– Ovim putem, pozivamo sve građane da se što prije vakcinišu, kako bismo zaustavili ovaj trend porasta zaraženih – poručila je Rodić Vukmir.

U Bosni i Hercegovini je od početka pandemije zaraženo najmanje 211.689, dok je od posljedica COVID-19 preminulo 9.770 osoba, podaci su državnog Ministarstva civilnih poslova.

Europska agencija za lijekove ( EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ( ECDC) u izvještaju objavljenom krajem jula ocijenili su da će delta varijanta koronavirusa do kraja augusta predstavljati 90 posto svih virusa SARS-CoV-2 koji cirkulišu u Europskoj uniji. (Anadolija)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here