Od njemačke vlade zatraženo da prihvati migrante iz BiH

0
76
migranti-usk-
Foto: Arhiva

Na koje konkretne mjere će njemačka vlada utrošiti 700.000 eura hitne pomoći BiH? Ovo pitanje su postavili zastupnici Zelenih Luise Amtsberg i Manuel Sarrazin. Na njihov upit stigao je odgovor vlade u Berlinu.

Zastupnici Bundestaga Luise Amtsberg i Manuel Sarrazin iz stranke Savez 90/Zeleni su njemačkoj vladi postavili pitanje u šta će se konkretno utrošiti 700.000 eura hitne pomoći njemačke vlade za migrante u BiH, koje konkretne mjere su planirane i kako vlada još namjerava reagovati na humanitarnu katastrofu u BiH?

U odgovoru, koji je stigao od državne sekretarke u Ministarstvu vanjskih poslova Antje Leendertse kaže se kako je u novembru 2020. godine Organizacija za tehničku pomoć (Technischres Hilfswerk -THW) dobila sredstva u iznosu od 700.000 eura za nadogradnju i iznalaženje mogućnosti za smještaj migranata u Bosni i Hercegovini, podesan za zimu.

U uskoj koordinaciji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) THW u Lipi podržava mjere izgradnje smještajnih kapaciteta putem nabavke i ekspertize. Pored toga, kako se navodi u odgovoru, Ministarstvo vanjskih poslova redovno je u kontaktu s njemačkim Crvenim krstom, koji zajedno s Crvenim krstom Bosne i Hercegovine analizira potrebe na licu mjesta.

U odgovoru se napominje i kako njemačka vlada sarađuje s Komisijom EU i drugim državama članicama EU kako bi podržala države zapadnog Balkana u uspostavljanju sistema azila koji udovoljava evropskim i međunarodnim standardima.

“Sa stanovišta vlade u Berlinu od presudnog je značaja zbrinjavanje svih izbjeglica i migranata na način dostojan čovjeka. To se posebno odnosi na trenutno potpuno neadekvatan smještaj i snabdijevanje izbjeglica u i oko Lipe”, kaže se u odgovoru državne sekretarke Antje Leendertse na upit koji su njemačkoj vladi podnijeli zastupnici stranke Savez 90 /Zeleni Luise Amtsberg i Manuel Sarrazin.

“Ne smijemo više gledati kako se neuspjeh evropske izbjegličke politike prenosi na BiH”

Luise Amtsberg, glasnogovornica Zelenih za izbjegličku politiku i Manuel Sarrazin, glasnogovornik i ekspert Zelenih za istočnoevropsku politiku također su zatražili od njemačke vlade da donese odluku o prihvatu izbjeglica koje borave u BiH, na granici sa Hrvatskom.

“Ne smijemo i ne možemo više gledati kako se neuspjeh evropske izbjegličke politike prenosi na Bosnu i Hercegovinu. Naša je nacionalna i evropska odgovornost spasiti ljude u nevolji i od smrti. Izbjeglice se putem UN-ovog programa za razmještanje izbjeglica moraju distribuirati u EU što je brže moguće. Prve općine kod nas u Njemačkoj su se također složile da ih prihvate. Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ne smije više ignorisati tu spremnost”, napisali su Luise Amtsberg i Manuel Sarazzin u apelu vladi Angele Merkel u Berlinu.

Oni također ističu kako je smještaj migranata, koji bi bio prilagođen zimskim uslovima, “apsolutni minimum za koji se njemačka vlada i države članice EU moraju založiti”. Dodaju i kako su zaštita vanjskih granica EU i ilegalni pushbackovi na hrvatsko-bosanskoj granici jasni uzroci dramatične situacije na terenu. Konstatuju i kako nema dovoljno šatora sa grijanjem, da svi migranti nemaju pristup čistoj vodi i struji, kao i da mnogima prijeti smrt od smrzavanja na temperaturama ispod nule, piše DW. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here