Objavljen ugovor američkih lobista i Republike Srpske

0
470

Istraživački novinar uglednog Think Progressa Casey Michael objavio je link web stranice koju, kako tvrdi održava i vodi McGinnis Lochridge lobistička firma, a koja lobira za Republiku Srpsku u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako se navodi na stranici, McGinnis Lochridge kompanija je autor većine tekstova i analiza na njoj, ali se ističe da ti tekstovi nisu stavovi Republike Srpske.

Caseyjevi Twitter sagovornici su zaključili da je stranica napravljena tokom 2011 godine i da su je vodile različite lobističke firme s kojima je RS sklapala ugovore posljednjih godina.

Think Progressov novinar je također objavio kompletan ugovor između navedene lobističke firme i Vlade Republike Srpske, kojim dokazuje saradnju između vlade RS i lobističke kompanije McGinnis Lochridge sa sjedištem u Texasu.

Kako se navodi u ugovoru lobistička firma se obavezuje da će davati pravne savjete i zastupati RS te raditi sa njenim predstavnicima, zatim se obavezuje da će savjetovati institucije RS-a kako da djeluju u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Ustavom i EU zakonima i standardima.

Za usluge ove lobističke firme Republika Srpska će kako stoiju u ougovoru,mjesečno plaćati 80.000 američkih dolara i to svakog 15. u mjesecu. Ugovor traje do posljednjeg dana 2019. godine. (vijesti.ba)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here