Obilježen Svjetski dan Multiple skleroze

0
571

Danas je u povodu obilježavanja Svjetskog dana mutiple skleroze Klinika za neurologiju UKC Tuzla organizovala konferenciju za novinare. Učesnici današnje konferencije su bili nač elnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla, prof. dr. Dževdet Smajlović, prof. dr. Mirjana Vidović, Mr.med.sc. Adnan Burina, glavna med. sestra Klinike, Alama Vuleta i predstavnik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Adnan Mujanović.

Kako je istaknuto ovom prilikom, Svjetski dan multiple skleroze obilježava se zadnje srijede u mjesecu maju u više od 67 zemalja svijeta u cilju pružanja informacija javnosti o ovoj bolesti, njenim simptomima i načinu liječenja.

Prema riječima prof. dr. Dževdeta Smajlovića u Tuzlanskom kantonu broj oboljelih na 100.000 stanovnika je oko 40 oboljelih, što ukazuje na zonu visokog rizika za multiplu sklerozu.

“Multipla skleroza je hronična, upalna, progresivna, autoimuna bolest centralnog nervnog sistema koja se može manifestirati različitim neurološkim simptomima, a najčešće se javlja između 20. i 40. godine života”, pojasnila je prof. dr. Mirjana Vidović i istakla da se bolest može manifestovati i nizom nemotornih simptoma.

Tokom svog obraćanja novinarima, Mr.med.sci. Adnan Burina naglasio je da postoji nekoliko grupa lijekova za liječenje multiple skleroze. Pored lijekova za simptomatsko liječenje postoje i lijekovi koji utiču na tok bolesti. Međutim, pacijentima u našoj zemlji lijekovi nisu uvijek na raspolaganju zbog čega su liste čekanja izuzetno duge. Kod nekih pacijenata je potrebno vršiti i kombiniranje lijekova što također predstavlja problem, jer lijekovi koji se koriste u liječenju multiple skleroze su skupi. Za liječenje godišnje je potrebno izdvojiti i do 20 000 hiljada maraka.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here