Novo Predsjedništvo: Džaferović, Komšić i Dodik?

0
955

Prema do sada poznatim podacima, sa oko 90 posto prebrojanih glasova, novo Predsjedništvo BiH činit će Šefik Džaferović, Željko Komšić i MIlorad Dodik.

Naravno, moguće su promjene s obzirom da se u RS vodi “mrtva trka” između Dodika i Mladena Ivanića, da je razlika “u par deka”, dok je u Federaciji malo vjerovatno da će se nešto promijeniti.

Džaferović je prvi put član Predjedništva uime bošnjačkog glasačkog tijela, Komšiu je ovo treći put da je u Predsjedništvu, i svaki put je “vjetar u leđa” dobio od Bošnjaka, dok je Dodik (uime srpskog naroda) također prvi put član Predsjedništva države koju ne priznaje, koju želi podijeliti, protiv koje je najavljivao referendume. I večeras je izjavio da će njemu u Predsjedništvu prije svega zadatak biti pozicija Republike Srpske kao “najvažnijeg dijela BiH”.

Ostaje da se vidi kako će se ponašati ovi “rogovi u vreći”, a dio javnosti pozdravio je “izbacivanje iz igre” Dragana Čovića koji je u predizbornoj kampanji igrao na kartu podrške iz Hrvatske, ponašao se ponekad kao šef Hrvatske, a ne BiH, zbog čega je ostao bez potpore dijela katoličkog klera u BiH, poglavito dijela izvan Hercegovine.

Ipak, da sačekamo i zvaničnu potvrdu rezultata, da bi se izbori 2018. mogli analizirati s više činjenica.

Hoće li ovakav sastav donijeti mirniji život BiH u narednom periodu ili će izazvati krize, koje je Čović večeras već najavio, optužujući “prijatelje Bošnjake” da su glasanjem za Komšića dali impuls za nezadovoljstvo Hrvata u BiH, ostaje da se vidi. (tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here