Novi Sad: Revija kostima iz blokbastera na “Danima fantazije“

0
487

Kongresni centar Novosadskog sajma u subotu i nedelju domaćin je ljudima koji vole epsku i naučnu fantastiku u raznim oblicima, od igre do umetnosti, na drugom po redu festivalu “Dani fantazije“. Najupečatljiviji događaj prvog dana festivala bila je revija kostima junaka iz naučno-fantastičnih blokbaster serija, pa su pred očima posetilaca izronili likovi iz serijala “Igra prestola“, ali i sve popularnije serije “Zapadni svet“ i mnogih drugih, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je drugi po redu festival namenjen fantastici koji se održava u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje ljubitelja društevnih igara “Piropteriks“.

Mladen Jokić, iz “Piropteriksa“ navodi za AA da je festival internacionalnog karaktera i sastoji se od brojnih takmičenja, turnira, ali i predavanja i radionica za najmlađe na teme epske i naučne fantastike.

“Od Gospodara prstenova, Harija Potera, Zvezdanih staza, Ratova zvezda… cela ta pop kultura, sve je to obuhvaćeno ovde i ljubitelji fantastike mogu da uživaju. Ima za svakog ponešto“, navodi Jokić.

Osim različitih društvenih igara koje okupljaju značajan broj učesnika, mogu se videti i realne simulacije viteških borbi, video igre, stripovi, knjige, izložba umetničkih radova na temu fantastike, ali i kosplej takmičari čiji je zadatak ne samo da nose kostim svog omiljenog junaka iz stripa, bajke ili filma, već i da se ponašaju kao ti likovi.

U reviji kostima učestvovali su mahom kosplej učesnici koji su danas samo prošetali u toj odeždi, dok je takmičenje u glumi u kostimu predviđeno za sutra. Prednjačili su likovi iz “Igre prestola”.

Ljubica Dolašević Ćurguz iz beogradskog udruženja “Valinor“ predstavila se kostimom Deneris Targerjen, majke zmajeva iz popularne TV serije po romanu Džordža Martina. Osim što nosi odeću bajkovitih junaka, ona se bavi i dizajnom kostima, pa ističe da je gotovo svaki vikend na nekom od festivala fantastike i da takvi događaji postaju sve popularniji u Srbiji, dok su u regionu veoma rasprostranjeni, pogotovo u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Festival je okupio ljude različitih uzrasta, a šesnaestogodišnja Sofija Ćurčić kaže da je atmosfera ta koja “Dane fantazije” čini posebnim.

“Prvi put sam na ovakvoj manifestaciji, ali zaista ima šta da se vidi, ali i čuje i sazna”, navodi Sofija.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here