Novi protesti “žutih prsluka”, vlast neće tolerisati nasilje i vandalizam

0
309

Francuska se priprema za novu rundu demonstracija “žutih prsluka”, deveti vikend zaredom, ali su vlasti najavile da neće biti tolerancije za nasilje i vandalizam.

Zvaničnici su upozorili da se očekuje da će ovaj vikend antivladine demonstracije biti veće i mnogo nasilnije nego prije sedam dana.

Oklopna vozila i 5.000 pripadnika bezbjednosnih snaga raspoređeno je širom Pariza.

Određene grupe demonstranata pozivaju učesnike da se okupe u gradu Buržu u centralnom dijelu Francuske. Oni očekuju da bi na ovom skupu trebalo da se okupi veći broj ljudi iz udaljenijih mjesta, nego u Parizu.

Međutim, gradske vlasti Burža su zabranile sve vrste okupljanja u starom dijelu grada, uklonjeni su parking satovi i klupe, a zatvorene su državne kancelarije i bašte.

Širom Francuske biće raspoređeno oko 80.000 pripadnika bezbjednosnih snaga.

Nije poznato da li će današnji protesti u Parizu biti organizovani na Šanzelizeu i Trijumfalnoj kapiji ili će početi u poslovnom dijelu grada.

Prema podacima gradskih vlasti, od početka protesta oštećeno je oko 500 prodavnica zbog čega će brojne radnje danas biti zatvorene.

Šef pariske policije izrazio je očekivanje da će broj demonstranata danas biti veći od 3.500 koliko ih je prošlog vikenda pokušalo da maršira ka zgradi Nacionalne skupštine.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here