Novi lijek na recept za oboljele od malignih bolesti u RS-u

0
189

Na Listu lijekova koji se izdaju na recept od 1. novembra u Republici Srpskoj bit će uvršten novi lijek koji do sada Fond zdravstvenog osiguranja nije finansirao, a koji se koristi u terapiji umjerenog do jakog bola kao što je kancerogeni i teški neuropatski bol, te bolni poremećaj optičkog nerva i druge bolesti.

Osim toga, od novembra će na recept biti dostupan još jedan novi lijek koji sprečava stvaranje tromba kod pacijenata s akutnim koronarnim sindromom.

Riječ je o savremenijim lijekovima koji su u dosadašnjoj kliničkoj praksi pokazali bolje efekte liječenja, naveli su u saopćenu iz Fonda.

“Tako da će od 1. novembra na Listu A biti uvršten novi lijek u tri dozna oblika generičkog naziva “buprenorfin„ u obliku transdermalni flaster“ za liječenje umjerenog do jakog bola i koji bi trebao da značajno unaprijedi kvalitet života oboljelih. Osim toga, uvrštavanjem ovog lijeka na Listu A predstavlja i značajnu finansijsku olakšicu za osiguranike kojima bude preporučen, jer su ga ranije sami kupovali, a sada će samo platiti participaciju, ukoliko nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze”, precizirali su u saopćenju.

Primjera radi, za osiguranike koji boluju od malignih bolesti, ovaj lijek će u potpunosti biti dostupan o trošku Fonda, jer je riječ o kategoriji osiguranih lica koji su oslobođeni plaćanja participacije za osnovnu bolest i njenih komplikacija.

Tokom ove godine počeli su da finansiraju sedam novih lijekova za liječenje teških oboljenja, poput multiple skleroze, leukemije, karcinoma pluća, dojke, mokraćnog mjehura, te hepatitisa C.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here