Novi klub predlaže dopredsjedavajućeg

0
252

Predstavnički dom federalnog Parlamenta danas će dobiti novi stranački klub – klub Socijaldemokrata BiH. Kao što je poznato, pet poslanika napustilo je nedavno Socijaldemokratsku partiju BiH i pridružilo se stranci koja je osnovana u subotu, a za čijeg predsjednika je izabran Enver Bijedić, također bivši član SDP-a.

– Prema Poslovniku, prvo će Dom biti obaviješten da smo izašli iz Kluba SDP-a i da smo samostalni, a onda ćemo mi na prvoj pauzi formirati klub Socijaldemokrata BiH. Za predsjednika kluba biće izabran Hasan Muratović, rekao je za Oslobođenje poslanik Nedžad Šečić.

Danas i sutra planirano je održavanje dvije sjednice Predstavničkog doma. Prva je, ustvari, nastavak 3. redovne sjednice koja je počela 24. juna, ali je prekinuta prije nego je utvrđen dnevni red na zahtjev nove parlamentarne većine do, kako je tada navedeno, izbora novog rukovodstva. U međuvremenu, 16. jula, održana je vanredna sjednica na kojoj je smijenjen dotadašnji predsjedavajući Elvir Karajbić, a umjesto njega izabran Mirsad Zaimović. Za jednog dopredsjedavajućeg izabran je Mladen Bošković, a pozicija rezervisana za predstavnika srpskog naroda ostala je prazna.

– Mi ćemo kao klub predložiti Mileta Atlagića za dopredsjedavajućeg kako bi se konačno završilo konstituisanje rukovodstva. Insistiraćemo da se tačkom o izboru dopuni predloženi dnevni red i da ovo pitanje pokušamo završiti. Međutim, ne možemo garantovati da će se to i desiti. Obavićemo razgovore sa ostalim političkim subjektima kako bismo vidjeli kakva je podrška za ovaj izbor, mada sam ja ubijeđen da takva podrška postoji, kaže nam Šečić.(oslobodjenje,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here