Novi dokazi o uplitanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u

0
470

Američke tehnološke kompanije otkrile su više dokaza o uplitanju Rusije u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), održanim u novembru 2016. godine.

Prema dokumentima do kojih je došao “Washington Post”, a koje Facebook planira proslijediti američkom Senatu, profili na drštvenim mrežama povezani sa grupom naziva “Ruska istraživačka agencija za internet”, u periodu prije i poslije predsjedničkih izbora u SAD-a isporučili su više 80 hiljada poruka, kako se navodi, “sumnjivog sadržaja”.

Radi se o porukama proslijeđenim u periodu između juna 2015. i augusta 2017. godine, koje su stigle do 126 miliona korisnika društvene mreže Facebook, te pretežno imale diskriminirajuće i političke sadržaje.

Također, novine su došle i do dokumenta koji društvena mreža Twitter planira proslijediti Senatu. U njemu se navodi kako su određeni profili, također provezani sa ruskom grupom, tokom izbora u SAD-u objavili 1,4 miliona tweetova, zbog čega je blokirano 36 hljada bot računa na ovoj društvenoj mreži.

Iz Googlea je saopćeno kako su pojedini ruski operateri, također povezani sa navedenom grupom, koristili određene platforme ove kompanije kako bi djelovali na američke glasače.

Kompanija je otkrila 18 kanala na video platformi Youtube, koji su podijelili 1.108 videozapisa u trajanju od oko 43 sata. Također su otkriveni i ruski pretraživači na internetu i video reklame, u vrijednosti od 4.700 dolara.

Facebook je u septembru ove godine saopćio kako je u roku od juna 2015. do maja 2017. godine, urađeno oko 3.000 reklama za 470 profila iz Rusije, a za reklamiranje je utrošeno oko 100 hiljada dolara.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here