Nove metode za tuzlanske mališane: Uskoro obrazovanje po novim pedagoškim standardima

3
363

Predškolske ustanove Tuzlanskog kantona (TK) od ove godine primjenjivat će, nakon dvije decenije korištenja starih, nove pedagoške standarde i normative koji su u skladu sa savremenim tokovima odgojno-obrazovnog rada djece predškolskog uzrasta.

Ministrica obrazovanja i nauke TK-a Fahreta Brašnjić naglasila je na konferenciji za medije da se došlo do zaključka da je neophodno donijeti nove pedagoške standarde “obzirom da se u 20 godina promijenila svijest šire društvene zajednice o važnosti predškolskog odgoja i obrazovanja”.

“Sve je veća zainteresiranost roditelja i djece za tim vidom obrazovanja jer su ti, iz 1999. godine, možemo reći bili prevaziđeni” kazala je, između ostalog, Brašnjić.

U fokusu novih pedagoških standarda bili su broj djece u grupama i način formiranja grupa, uključenje i način odgojnog rada djece s poteškoćama u razvoju, upotreba i korištenje savremenih sredstava za rad i učila, stručna sprema, struktura i broj zaposlenika u predškolskim ustanovama.

Predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović istakao je da su definisali pod kojim uslovima se upisuju djeca s poteškoćama u razvoju, ko s njima radi i da broj izvršilaca u odgojnoj grupi nije “zakovan” na dva, nego najmanje dva izvršioca. (Fena)

Download PDF

3 Komentari

  1. Čujem da je i onaj Sejdo Vujović bio u radnoj grupi za uvođenje novih pedagoških standarda u školama TK. Majko mila pa šta zna ovaj Hercegovanac sa završenim večernjim pravnim fakultetom o pedagogiji, nastavi, pedagoskim standardima????
    Svaki ministar uvodi nešto svoje, ima li kakvog jedinstvenog programa na nivou BiH?
    I pustite da o obrazovanju govore oni koji su se školovali za to zanimanje, a ne priučeni pravnici koji u životu nikad ništa nisu radili osim što im stranka naloži. Sejdo od*ebi od djece

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here