Norveški Bodo odnio titulu Europske kulturne prijestolnice ispred Mostara i Banje Luke

0
140

Odlukom odbora Europske komisije norveški Bodo je postao Europska kulturna prijestolnica 2024. godine. Grad iz regije Salten slavio je ispred naših gradova Mostara i Banje Luke.

Program Europska prijestolnica kulture utemeljen je 13. jula 1985. na prijedlog grčke ministrice kulture Meline Mercouri i od tada je imenovano više od 40 gradova.

U početku se zvao Europski grad kulture, a titulu Europske prijestolnice kulture grad nosi jednu kalendarsku godinu za vrijeme kojeg se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe.

Svrha ovog programa je promocija boljeg međusobnog razumijevanja među evropskim gradovima i jačati osjećaj evropske pripadnosti, istodobno ističući bogatstvo europskih kultura te njihovu različitost, ali i zajedničke osobine.

Države koje nisu članice Europske unije svake tri godine imaju mogućnost da njihovi gradovi apliciraju i budu izabrani za nositelje ove prestižne titule. Tako će na primjer Novi Sad postati Europska prijestolnica kulture 2021. godine. (klix)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here