Njemačka vapi za radnom snagom, nudi 1.000 eura nagrada za pronalazak radnika

0
566

U Njemačkoj još uvijek ima oko milion slobodnih radnih mjesta, a poslodavci kažu da nemaju dovoljno kandidata za poslom. Tačnije, u ovoj zemlji nakon ujedinjenja nikada nije vladala tako velika potražnja za radnom snagom.

U svom online izdanju Spiegel piše kako na radiju, plakatima, internetu i drugim oglašivačima firme vape za novim zaposlenicima, a čitava privreda je u poletu i izvoz cvjeta, prenosi Deutsche Welle.

Kako navode, mnogi Nijemci troše novac u prodavnicama, a raspoloženje među firmama je dobro kao rijetko kada. Sada su objavljeni novi rezultati istraživanja rasta bruto-društvenog proizvoda u ovoj zemlji, Europskoj uniji i eurozoni, te mnogi ekonomisti upozoravaju da se Njemačka nalazi u fazi “pregrijavanja”. Tačnije, oni tvrde da nešto nije uredu i da ovaj ekonomski bum ima karakteristike kao nikada do sada.

“Pregrijavanje nastaje kada aktuelni privredni uspon prevazilazi proizvodne mogućnosti. Ta razlika, koja se zove ‘rupa u proizvodnji’, je u Njemačkoj sve veća. Sporovi se trenutno vode samo oko toga koliko je ona velika. Procjene se kreću od nešto više od nula posto BDP-a pa do tri posto. To nije nikakvo čudo, jer se rupa u proizvodnji može izmjeriti samo na osnovu podataka koji stižu sa zakašnjenjem. Jedan od pokazatelja jakog pregrijavanja jeste i nedostatak radne snage u dijelovima privrede”, piše Spiegel.

O nedostatku radne snage pišu i drugi listovi, koji navode kako će u Njemačkoj narednih godina zavladati velika nestašica njegovatelja.Klinike i medicinske službe sve teže nalaze radnike.

“Neobičan slučaj zabilježen je u Lagenfeldu, gdje bolnica Sv. Martin nudi interno premiju od 1.000 eura za svakog ko nađe kvalificiranog njegovatelja”, stoji u zanimljivostima jednog lista, prenosi Deutsche Welle.

Šef ove klinike pojasnio je kako će novac biti isplaćen pronalazačima radnika, kada njihov zaposlenik bude najmanje godinu dana radio za tu bolnicu.

S druge strane i njemačka željeznica Deutsche Bahn (DB) raspisala je 1.000 konkursa za nova radna mjesta za samo jednu sedmicu.

“Ta ponuda je dio najvećeg njemačkog konkursa za zapošljavanje. Zbog toga je zgrada pored berlinske željezničke stanice bila otvorena za zainteresirane i u subotu do 22 sata. Osim toga, tamo se već predstavilo 300 kandidata na konkretnim razgovorima o svom eventualno budućem radnom mjestu. U nedjelju je bilo deset intervjua, jedna kandidatkinja je dobila posao i upravljat će lokomotivom teretnog voza. DB, osim u Berlinu, traži kandidate u Hamburgu, Minhenu, Nirnbergu, Kelnu, Manheimu i Frankfurtu. Traže otpravnike vozova, prateće osoblje kao što su redari, knjigovođe, kuhari i naravno mašinovođe i to samo ove sedmice”, zaključuje se u tekstovima o ekonomskom bumu u Njemačkoj, prenosi Deutsche Welle.(dw,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here