Njemačka: Islamski i kršćanski teolozi poslali poruke mira i sloge

0
595

Članovi Muslimansko-kršćanske incijative su tokom programa, održanog u džamiji u njemačkom gradu Bruhlu, poslali poruke mira, sloge i jedinstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Programu, na kojem se raspravljalo o značaju mira, saradnje i dijaloga u svijetu, prisustvovali su intelektualci, teolozi i građani Njemačke, uključujući i osobe porijeklom iz drugih zemalja.

Vjerski službenik džamije u Bruhlu, Hasan Gungor, u obraćanju prisutnima je kazao da je veoma važno da se upravo na ovakvim skupovima okupljaju pripadnici različitih religija, u ovom slučaju muslimani i kršćani.

Naglasio je kako razmjenom mišljenja i ideja mogu, zajedničkim naporima, raditi na rješavanju problema s kojima se trenutno suočavaju.

Istakao je da u toj džamiji već 15-tak godina organizuju slične skupove u cilju promocije međuvjerskog dijaloga i saradnje.

Podsjetio je da je od Prvog svjetskog rata do kraja 20. stoljeća u svijetu poginulo oko 150 miliona osoba, napominjući kako ni Ujedinjeni narodi (UN) nisu uspjeli spriječiti velike tragedije.

Napomenuo je kako se od osnivanja UN-a, čiji primarni zadatak jeste da promoviše mir i blagostanje u svijetu, svake godine vodio bar jedan rat u svijetu, dodajući da, u tom pogledu, ova međunarodna organizacija nije ispunila svoju zadaću.

Teolog Huseyin Inam je istakao da je islam prvenstveno vjera mira, naglasivši da su najbolji dokaz tome mirovni sporazumi koje je poslanik Muhammed potpisivao s Jevrejima.

Skrenuo je pažnju na današnje probleme i izazove s kojima se suočavaju brojne zemlje muslimanskog svijeta.

“Zapadne zemlje u ovim zemljama uistinu ne žele demokratski sistem. Posljednjih godina vidimo i porast u prodaji naoružanja tim zemljama. Uprkos tome, svi žele mir, ali mir ne treba ostati samo pusta želja”, kazao je Inam.

Katolički teolog, dr. Werner Hobsch, istakao je da ratovi donose samo velike tragedije i nesreće, napominjući da je mir moguć praštanjem, a ne mržnjom i osvetom.

“Mir u svijetu je moguć jedino ako prestanu ugnjetavanje i nepravda”, poručio je ovaj teolog.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here