Nezirović: VSTV nema smislenu komunikacijsku politiku, sve se svodi na krilaticu ‘pričaj da je pozitivno i brani neodbranjivo’

0
831

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) danas je u Sarajevu primilo k’znanju informaciju potpredsjednice ove institucije Ružice Jukić koja je, u prijedlogu dnevnog reda nazvana “Stanje i aktuelni napadi na pravosuđe”.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (Arhivska snimka)

Jukić je podsjetila na hronologiju dešavanja u vezi s upućenim prijetnjama, a povodom sadržaja objavljenih na društvenoj mreži Facebook u okviru grupe “Hapsi, Mektiću, samo hapsi” u kojima se, kako je ustvrdila, VSTVBiH tretira kao ‘mjesto zločina’, pitajući se, istovremeno, ko stoji iza toga.

Navela je kako je članovi te grupe nazivaju kriminalcem i mafijašem te kazala kako ne sumnja da je praćena i prisluškivana, ali i da joj nije poznato ko je to radio.

Ustvrdila je, također, kako postoji jaka sprega Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koga je ona tužila za klevetu.

Dodala je da je u vezi s navodima o prisluškivanju ‘SIPA sama protiv sebe vodila postupak’, te da očekuje da sve preispita Tužiteljstvo BiH, podsjećajući na korake koje je poduzimala kako bi zaštitila sebe i dignitet institucije VSTV-a, od kojeg je zatražila dodatni angažman.

Jukić je istaknula da su ‘meta’ bili i njeni službeni e-mailovi, te da se radi o napadu na nju kao i na pravosuđe u cjelini, ocijenivši da je pravosudni sistem u opasnosti, te obavijestila VSTV da je o svemu upoznala OHR i Ombudsmene BiH.

Osvrnula se i na ulogu medija, optužujući ih za selektivan pristup, te instrumentaliziranje od određenih krugova, po političkom diktatu.

Kazala je da je dobila transkripte svojih razgovora i službenih e-mailova te da ju je na proslavi godišnjice Ustavnog suda BiH jedan kolega upozorio da je prati Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija kazao je kako se u toku istraga o navodnom prisluškivanju i navodnom falsificiranju te da zbog toga, a u interesu istrage, ne bi trebalo voditi raspravu u vezi s ovom informacijom.

Član Vijeća Goran Nezirović je ocijenio da se ova institucija bavi posljedicama, a ne uzrocima stanja u pravosuđu, te da se sve vrijeme šalje poruka ‘diletantizma i provincijalizma’.

Kazao je da je ‘priča’ o odnosu VSTV-a i ministra Mektića traje već duže vrijeme, te zatražio da se rasprava ne svodi na personalni nivo, dodavši da se protivi ‘inflaciji saopćenja Vijeća i pravosudnih institucija’, te da je kritika dio dijaloga.

Nezirović smatra da VSTV nema smislenu komunikacijsku politiku, a da se sve svodi na krilaticu ‘pričaj da je pozitivno i brani neodbranjivo’.

Pozvao je članove Vijeća da ne podliježu političkim utjecajima i manipulacijama, te ustvrdio da će ukoliko ovako nastavi, ‘VSTV postati najobičnija spletkaroška institucija’.

Uz opasku da u pravosuđu vlada strah te da živimo u društvu ‘nepodnošljive nenormalnosti’, Nezirović je i pozvao na ozbiljan rad i reformu, a ne na priču o tome (reformi).

Članica Vijeća Monika Mijić navela je da se dešavaju situacije u kojima jedna institucija govori jedno, a druga joj proturječi, te da je ovo situacija o kojoj se VSTV mora očitovati.

Zatražila je hitnu istragu da bi se vratilo povjerenje u institucije. Prethodno je uputila primjedbu zbog kašnjenja u dobijanju materijala u vezi s imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija, uz sugestiju da bi ih trebali imati minimalno pet dana prije sjednice VSTV-a.

Članovi VSTV-a u nastavku su pledirali za institucionalno djelovanje u skladu s nadležnostima te intenzivniji angažman institucija pravosuđa i sigurnosnih i policijskih agencija za koje je rečeno da bi trebali djelovati jedinstveno uz puno međusobno povjerenje i uvažavanje.

VSTVBiH je k’znanju primilo informaciju direktora Sekretarijata ove institucije, koja se odnosi na budžet VSTV-a za 2018. godinu te provođenje mjera iz Akcionog plana za realuzaciju prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije i Srednjoročni plan rada VSTV-a za period 2018-2020.

Na inicijativu jednog od članova Vijeća Izvještaj o Programu realizacije preporuka Ureda za reviziju BiH bit će uvršten kao posebna tačka dnevnog reda o kojoj će se razgovarati na narednoj sjednici.

Kako se očekuje, u nastavku zasjedanja, između ostalog, bit će razmatran Nacrt programa rada VSTV-a BiH za 2018. godinu, Pravilnik o javnim nabavkama i Statistički izvještaj o radu sudova i tužiteljstava u prvih šest mjeseci tekuće godine, te izvršiti imenovanje određenog broja nositelja pravosudnih funkcija. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here