Nevolja za pčelarstvo: Zbog suše sve manje meda u BiH

0
293

Visoke temperature i suša tokom proteklih dana odrazile su se i na proizvodnju meda na području Tuzlanskog kantona.

Proizvođači meda izrazili su zabrinutost jer je ovo nova nevolja za pčelarstvo, a prema grubim procjenama, proizvodnja meda bit će više nego duplo manja.

Kada je temperatura iznad 33 stepena, pčele nisu aktivne, pa je unos nektara prepolovljen. S ovim problemom pčelari širom Bosne i Hercegovine susreli su se ovog ljeta.

Nove nedaće nastavak su borbe, kažu u Udruženju pčelara Tuzla.

“Prošlogodišnja proizvodnja meda je već bila manja u odnosu na druge godine. Ova je duplo manja, što znači da će meda na tržištu biti sve manje i manje. Sreća je pa pčelari imaju med iz prošle i pretprošle godine ili prije tri godine, pa se taj med pojavljuje na tržištu”, kaže predsjednica Udruženja pčelara Tuzla Mubera Isabegović.

Međutim, dodala je, ova godina će biti karakteristična po tome što će se na tržištu pojaviti vještački med.

Isabegović upozorava kupce, odnosno potrošače pčelinjih proizvoda, da obrate pažnju gdje, kada i od koga kupuju med.

Preporučila je da med kupuju od poznatih proizvođača, prijatelja ili komšija te na sajmovima koji budu organizirani svaki mjesec u Tuzli, jer su to dugogodišnji pčelari koji svake godine izlaze na sajmove, tako da ne bi sebe doveli u situaciju da prodaju vještački med.

U Udruženju pčelara Tuzla apeluju na odgovorne da pčelarima daju podršku. Ističu kako nemaju podsticaje u proizvodnji pa im to dodatno otežava suočavanje s ovim problemima.

U suprotnome, dovodi se u pitanje opstanak ove grane poljoprivrede.(f,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here