Ne jenjava podrška zahtjevu da se vrati naziv “Međunarodna galerija portreta”

2
1389

Otvoreno pismo grupe uglednih građana Tuzle koji traže da se izmijeni odluka Gradskog vijeća Tuzla o spajanju bez ikakvog obrazloženja i motiva Međunarodne galerije portreta sa Domom mladih i pretvaranje u Centar za kulturu, izazvalo je veliko zanimanje javnosti.

Međunanrodna galerija portreta će za Tuzlake to uvijek ostati bez obzira na mijenjanje imena

Kao što je poznato, u pismu se traži promjena odluke, te vraćanje prijašnjeg naziva Međunarodnoj galeriji portreta kao instituciji “nulte kategorije” vrijednoj za cijelu BiH, a da se Dom mladih, odnosno Centar za kulturu ili priključi Galeriji ili Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, obzirom da imaju sličan sadržaj i djelokrug rada.

“Ostavite Međunarodnu galeriju portreta na miru”, poručuju autori Otvorenog pisma koji smatraju da je trebalo raspisati referendum o ovako važnom pitanju za grad. Pozvali su sve kulturne institucije, asocijacije i posebno ljubitelje likovne umjetnosti, da dignu svoj glas protiv zatiranja imena i postojećeg naziva Galerije, simbola Grada.

Mnogo naši građani i kulturni poslenici, pa i umjetnici iz drugih sredina, a naravno i naši ljudi u inozemstvu, javno podržavaju zahtjeve iz Otvorenog pisma i žele to ozvaničiti konkretnim potpisom, ali ne znaju kako da to urade.

Dovoljno je, kako nam je rečeno, da se putem društvenih mreža, našeg portala ili direktnim obraćanjem autorima pisma izjasne da žele svoj potpis staviti na listu i to će biti dovoljno.

Spisak potpisnika Otvorenog pisma, dakle, nije konačan i ostavljena je mogućnost i drugim osobama da se pridruže zahtjevu za vraćanjem imena i funkcije Međunarodnoj galeriji portreta.

Poslije toga, na potezu će biti Gradsko vijeće Tuzle na čelu sa predsjedavajućim Aleksandrom Vujadinovićem, odnosno, predstavnici gradske vlasti koji će ostati upamćeni kao osobe koje su spasile ili ukinule Međunarodnu galeriju portreta.

POTPISNICI PISMA:
Mevludin Ekmečić, akademski slikar i, uz Ismeta Mujezinovića, osnivač Galerije
Selim Bešlagić
Ćazim Sarajlić
Alija Hamzić
Šimo Ešić
Vlado Kerošević
Nedim Hrustambegović
Husejn Dropić
Nesim Tahirović
Mirjana Tahirović
Mijo Franković
Enver Mandžić
Maja Nikolić
Zlatko Berbić
Miro Petrović
Nedžad Ibrahimović
Husref Tahirović
Azra Kunosić
Amir Omerćehajić
Ekrem Avdić
Derviš Čičko
Adnan Burina
Nenad Tomić
Irfan Kasumović
Sabina Mujezinović
Anastazija Vidaković
Nihada Latifagić
Sadik Latifagić
Amra Odobašić
Haris Burina
Marija Ćubrilo
Ermina Iljazović
Valdet Iljazović
Bahrija Kunosić
Esad Kunosić
Amina Pjević
Faruk Salković
Selma Ćosić
Enisa Mešić
Dobroslav Bobo Krešić
Jasmina Vasić (SAD)
Amira Džafić… (tl)

Download PDF

2 Komentari

  1. O ovome treba da odlucuju gradjani tuzle a ne ova bu*ala i njegovi poltroni u vijecu.jesul se ti vijecnici ikada upitalu koga oni predstavljaju?

    • Zabole većnike šta građani misle. Bitno je da dobiju glasove na izborima, a posle ih ne zanimaju. Tako nešto moguće je samo u bolesnim društvima i sredinama, a tuzlanska vlast je neizlečivo bolesna. Nažalost, na čelu Veća je lekar!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here