Naučnici žele promijeniti mjerni sistem, kilogram više nije isti

0
578

Američki naučnici žele promijeniti globalni mjerni sistem uz tvrdnju da se mjera za kilogram zasniva na nepreciznim i zastarjelim standardima.

Cilindar od platine i iridijuma, težak tačno jedan kilogram, od 1889. godine je standardna mjera prema kojoj se mjere svi drugi kilogrami. Ta pramjera se čuva pod staklenim cilindrom i ključem, ali je u proteklih 128 godina izgubio oko 45 mikrograma na masi – otprilike težinu jedne trepavice.

Iako se to možda čini beznačajnim, riječ je o ogromnoj razlici za kompanije koje proizvode tegove i proizvode koji se zasnivaju na standardima američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju. Jedan od primjera je efikasnost filtera dizel motora, koja se mjeri masom čađi u mikrogramima.

John Pratt iz NIST-a izjavio je za Independent da od toga zavisi mnogo stvari koje ljudi uzimaju zdravo za gotovo.

Prat i njegov tim uključeni su u međunarodnu inicijativu koja ima za cilj redefiniranje kilograma. Naučnici smatraju da bi kilogram trebalo da se zasniva na univerzalnoj konstanti, poput brzine svjetlosti, koja se nikad ne mijenja, bez obzira na vrijeme i mesto.

Kao mjera za novi kilogram odabrani su Plankova konstanta i matematička definicija koja se zasniva na njoj. Prošle sedmice stručnjaci su dobili najprecizniju mjeru Planckove konstante. koristeći Kiblov mehanizam koji koristi elektromagnetizam umjesto vage, a naučnici će se sastati ovog mjeseca da bi utvrdili tu vrijednost i da sljedeće godine mogu da donesu novu odluku o definiciji kilograma koja se zasniva na toj konstanti.

Inače, najnovija mjera Plankove konstante je 6.626069934 x 10^−34 kg∙m2/s, čime se mijenja stara mjera od 6.62607004 x 10^−34 kg.m2/s.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here