Naučnici jednostavnim testom mogu da predvide smrt

0
217

Ljekari već sada mogu da predvide rizik od smrti pacijenta u slijedećoj godini, na osnovu pokazatelja kao što su krvni pritisak i nivo holesterola.

Njemački naučnici razvili su test krvi kojim se mogu utvrditi rizici smrti u narednih 10 godina. Grupa stručnjaka Instituta za biologiju “Mek Plenk” sprovela je studiju u kojoj je učestvovalo 44.000 ljudi, uzrasta između 18 i 109 godina.

Procijenili su rizik od smrti dobrovoljaca na osnovu takozvanih opšteprihvaćenih faktora, uključujući indeks tjelesne mase, krvni pritisak, nivo holesterola, konzumiranje alkohola, pušenje i vjerovatnoću da se razviju karcinom ili srčane bolesti. Istraživanje je trajalo 16 godina, a za to vreme umrlo je ukupno 5.512 učesnika.

U uzorcima krvi stručnjaci su tražili metaboličke biomarkere. Prema rezultatima studije, objavljene u časopisu “Nature comunication”, identifikovano je 14 biomarkera u krvi koji ukazuju na velike šanse za dug život. Prema njima su naučnici procijenili rizik od smrtnosti ostalim učesnicima.

Analiza ovih karakteristika pokazuje da je 83 odsto biomarkera tačno u predviđanju da li će osoba umreti u narednih 10 godina, piše Sputnik.

Naučnici sada planiraju da testiraju svoje rezultate u narednim studijama i nadaju se da će ova studija sa svojim rezultatima jednog dana da uvede testove krvi, koji će da pomažu u kontroli liječenja pacijenata. (sp)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here