NATO razvija master plan odbrane od potencijalnih ruskih napada

Strategija ima za cilj pripremiti saveznike za svaki simultani napad u regijama Baltičkog i Crnog mora, tvrde u NATO-u

0
72
NATO pravi master plan (Foto: Ilustracija)

Ministri odbrane NATO-a trebali bi se usuglasiti u četvrtak oko novog master plana odbrane od potencijalnih ruskih napada na više frontova, ponavljajući svoju odlučnost da odvrate Moskvu uprkos novom fokusu alijanse na Kinu, saopćili su diplomati i zvaničnici.

Strategija, koja je povjerljiva, ide daleko izvan postojećih regionalnih planova odbrane i ima za cilj pripremiti saveznike za svaki simultani napad u regijama Baltičkog i Crnog mora, uključujući i nuklearno oružje, hakiranje kompjuterskih mreža ili napad iz svemira.

Zvaničnici i diplomati tvrde da prijetnja takvim napadima nije trenutna. Rusija negira da ima bilo kakve ratne namjere i tvrdi da NATO riskira destabiliziranje Evrope takvim pripremama.

Američki zvaničnici, NATO diplomati i bivši zvaničnici tvrde, međutim, da su “koncept odvraćanja i odbrane u euroatlantskoj regiji” i strateški plan njegove provedbe potrebni dok Rusija razvija napredne sisteme naoružanja i razmješta vojnike i opremu u blizini savezničkih granica, prenosi Reuters.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here