Narodno pozorište Tuzla: “Državni lopov” na repertoaru 11. aprila

0
596

„Državni lopov“, nastao davne 1977. godine, jedna je od najizvođenijih predstava, a tekst (Fadila Hadžića) je i danas aktualan zbog novih ‘državnih lopova’.

Riječ je o predstavi koju su na scenu postavili glumci Studio teatra iz Zenice. Komedija je to o dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov, a uz to ljubavni varalica, a drugi ‘državni lopov’ i naravno uz to povlašten čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu čak ni osnovnu školu, a mašta o unaprijeđenju. Kiki, ljubavni varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja, naime, on je 17. put obećao da će se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave jer je zbog jedne od njih završio u zatvoru. Marko, tzv. državni lopov, u zatvoru je završio zato što je pronevjerio neke silne pare, međutim revizijom odvjetnika on će vjerojatno biti brzo pušten na slobodu, jer se pronašla neka rupa u zakonu.

Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju nam sliku društva, ali bez neke pretjerane želje da se ukaže na neku problematiku jer je ovo prvenstveno predstava koja ima za cilj publiku nasmijati i opustiti.

Tekst predstave prilagođen je trenutnoj situaciji u zemlji, spominje se ministarstvo, savjetnici, zloupotreba položaja, bogati i siromašni, pravosuđe, policija. Tri glumca, Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija u niz komičnih situacija nasmijat će publiku do suza. Jedanaest godina igranja, preko 100.000 gledatelja, više od 150 izvođenja i brojne nagrade na festivalima komedije u regiji dokaz su da se radi o vrhunskoj komediji.

Predstava “Državni lopov” na sceni narodnog pozorišta Tuzla bit će izvedena u četvrtak, 11. aprila od 19.30 sati. (np, tl – Foto: Julija Pavlović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here