Naredba Kolegija Vlade KS-a da se smijeni Enver Zornić

0
236

Kolegij Vlade Kantona Sarajevo naložio je Nadzornom odboru, koji je imenovao Envera Zornića na mjesto direktora Toplana, da ga smijeni. Ovo je uslijedilo nakon što su u javnost procurile informacije da je Zornić pred Vojnim sudom Republike BiH 1993. godine osuđen za krivično djelo ubistva grupe građana nebošnjačke nacionalnosti, odnosno ratni zločin.

Presuda Zorniću za ratne zločine jučer je stigla i na adresu premijera kantona Edina Forte (NS), i to od supruge Zornićeve žrtve. Kadrovska komisija SDP-a BiH je od kantonalnih predstavnika ove stranke zatražila hitnu smjenu Zornića sa pozicije direktora, kao i njegovo isključenje iz SDP-a.

“Jučer je kompletna Kadrovska komisija Kantonalne organizacije SDP-a podnijela kolektivnu ostavku uz konstataciju da ne znaju, da nisu imali ovu informaciju. Međutim, i dalje se osjećaju odgovornim jer je počinjeno djelo jednostavno preteško”, kazao je Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a (SDP BiH).

U lancu provjere neko je zakazao. ministar komunalne privrede KS-a Srđan Mandić (NS) je pojasnio da je procedura imenovanja takva da Ministarstvo imenuje skupštine preduzeća, a skupštine preduzeća imenuju nadzorne odbore, dok nadzorni odbor imenuje direktore: ”U zaključku se navodi da Nadzborni odbor, pošto su oni vršili odabir, vidi da da li je bilo određenih propusta”.

Premijer Forto poručje da nije odgovornost Vlade ako se desi propust, nego da je odgovornost Vlade kako će reagovati na propust.

Enver Zornić na naše pozive danas nije odgovorio. A nije se odazvao ni sinoćnjoj sjednici Kadrovske komisije SDP-a. Ipak, pismo medijima danas je uputio njegov advokat Kadrija Kolić. Bez polemisanja o pravosnažno okončanom postupku iz ratnog perioda, odbacio je bilo kakvu umiješanost Zornića u krivično djelo ubistva Josipa Gogole i drugih žrtava čija se imena eksploatišu u javnosti. Zornićev advokat je napomenuo i to da je on na mjesto direktora Toplana imenovan u skladu sa zakonom.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here