Napravljen prvi korak izraelskog projekta “aneksije Zapadne obale”

0
428

Izraelsko Ministarstvo prometa i obavještajnih pitanja odobrilo je projekat željezničke linije koja će izraelsko naselje Ariel na okupiranoj Zapadnoj obali spojiti sa Izraelom, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelski informativni portal Valla je objavio kako je ministar Yisarel Katz prošlog četvrtka odobrio projekat željezničke pruge koja će izraelsko naselje Ariel spojiti sa Izraelom, a izgradnja pruge trebala bi biti okončana do 2025. godine.

Katz je istakao kako bi ovaj projekat trebao koštati 1,1 milijardu dolara, te kako je cilj da se smanji opterećenost drumskog saobraćaja na ovoj relaciji.

Iz krugova bliskih ekstremno-desničarskoj Vladi Izraela ukazali su na činjenicu kako je ovaj projekat odobren u vrijeme kada se sve više govori o mogućnosi aneksije Zapadne obale

U saopćenju iz palestinske Vlade upozoreno je kako odobravanje ovog projekta “prvi korak izraelskog projekta aneksije Zapadne obale i onemogućavanja formiranja palestinske države”.

“Ovo je jedan korak koji je okupatorska vlada napravila s ciljem krađe našeg okupiranog teritorija, a hrabrost za to je dobila od američkog predsjednika Donalda Trumpa”, poručio je glasnogovornika Vlade Palestine Yusuf al-Mahmud.

Centralni komitet, koji je savjetodavno tijelo vladajuće izraelske partije Likud, na čelu s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom, je 1. januara 2018. godine usvojio jednoglasno rezoluciju kojom se zahtijeva aneksija jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Američki predsjednik Donald Trump je krajem 2017. godine priznao Jerusalem kao “glavni grad Izraela”. I pored oštrih reakcija Palestinaca i međunarodne zajednice, američka administracija odbija povući ovu odluku.

Izrael trenutno pod okupacijom drži 85 posto historijskog palestinsakog teritorija koji se prostire na 27.000 kilometara kvadratnih, dok Palestinci mogu koristiti svega 15 posto.

Područja pod okupacijom koje Palestinci mogu djelimično koristiti su Istočni Jerusalem, Zapadna obala i Pojas Gaze, a Palestina u ovim regijama želi puni suverenitet.

Istočni Jerusalem je grad u kojem se nalazi džamija al-Aksa, koja je bila prva kibla, prema kojoj su se muslimani okretali tokom molitve. Osim toga, u ovom gradu se nalaze i najznačajnija sveta mjesta kršćana i jevreja.

Status Istočnom Jerusalema smatra se i jednom od najvećih prepreka u rješavanju izraelsko-palestinskog pitanja.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here