Nakon SAD, Huawei izbačen i iz srca Evropske unije

0
183

Huawei, najveći svjetski snabdjevač telekomunikacionom opremom, kategorično odbacuje američke optužbe i negoduje zbog poziva na odbijanje njihovih 5G ugovora.

Kompanije Orange i Proximus odabrale su Nokiju da pomogne u izgradnji 5G mreža u Belgiji nakon što su odustali od Huaweija usljed američkog pritiska da kinesku firmu isključe iz isporuke ključne telekomunikacione opreme.

Oni su među prvim komercijalnim operatorima u Evropi koji su Huawei izbacili iz mreža nove generacije i njihovi potezi su uslijedili nakon višemjesečnog diplomatskog pritiska Vašingtona, koji tvrdi da bi Peking mogao koristiti opremu Huaweija za špijuniranje, piše Reuters.

U belgijskoj prijestonici Brisel nalaze se sjedište NATO-a, Evropske komisije i Evropskog parlamenta, zbog čega je to pitanje zadaje posebnu brigu američkim obavještajnim agencijama, navodi Reuters.

– Belgija se sto posto oslanja na kineske prodavce za svoje radio mreže, i ljudi koji rade u NATO-u i EU telefoniraju putem tih mreža – kaže Džon Strand, nezavisni danski savjetnik za telekomunikacije.

– Operatori šalju signal da je veoma važno imati pristup sigurnim mrežama – dodao je, prenosi Bankar.me.
SAD su pozdravile ulogu Orangea i Proximusa, koji imaju sporazum o dijeljenju mreže.

– Ovo je najnoviji primjer okončanja sporazuma sa Huewijem i dodatna potvrda ovog zamaha širom svijeta ka pouzdanim prodavcima – rekao je Kit Kreč, američki podsekretar za ekonomski rast, energiju i životnu sredinu u Stejt departmentu.

Huawei, najveći svjetski snabdjevač telekomunikacionom opremom, kategorično odbacuje američke optužbe i negoduje zbog poziva na odbijanje njihovih 5G ugovora.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here