Najjača oluja ovog ljeta pogodila Dalmaciju

0
212

Nevrijeme s jakim udarima vjetra pogodilo je u noći s petka na subotu splitsko područje i Dalmaciju te izazvalo rušenje stabala na kopnu i nasukavanje plovila na moru.

Jaki udari vjetra između 22 i 24 sata dostizali su brzinu i od 40 čvorova, što je na srednjodalmatinskom dijelu Jadranskog mora stvaralo velike valove koji su nasukavali plovila, rekli su Hini u Pomorskom meteorološkom centru Split.

Nacionalna središnjica za trganje i spašavanje na moru zaprimila je oko 130 dojava o nasukavanju plovila, a te su dojave uglavnom stizale od osoba na tim plovilima ili očevidaca, ali nema informacija o ozlijeđenima ili stradalima, rekao je dežurni u toj središnjici.

Na splitskom i solinskom području vjetar je lomio i čupao stabla koja su padala po prometnicama, a na više mjesta stabla su padala na parkirana vozila i oštetila ih, rekli su u centru 112 u Splitu.

Dodali su da su na više mjesta od siline vjetra padali i električni stupovi, a na trogirskom je području privremeno nestajalo i struje.

Nakon što je olujno nevrijeme protutnjalo Splitom i okolicom, Centar 112 je primio brojne pozive građana koji su dojavljivali o padanju stabala na cestu, a neki ljudi su čak ostali zarobljeni u liftu jer je u pojedinim dijelovima grada nakratko nestalo struje.

Neki objekti su ostali bez krova, a pozivi su stizali iz Splita, Solina, Kaštela… Trenutno najviše posla imaju vatrogasci, javlja Slobodna Dalmacija.

Iz Javne vatrogasne postrojbe Split kažu nam da trenutno imaju puno intervencija, a građani i dalje zovu. Navode da su grane i stabla padali po automobilima. Trenutno nemaju podataka o ozlijeđenima, ali brojne akcije su u tijeku i više informacija će se znati kasnije.

“Imamo puno poziva, samo na splitskom području imamo dojave o pet havarija, a na cijelom Jadranu možda i 20. Ali ne mogu vam davati sada informacije jer smo zatrpani pozivima”, rekao je dežurni u Lučkoj kapetaniji Split.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here