Najavljeni novi protesti: Francuska pred paralizom zbog štrajka koji je ušao u petu sedmicu

0
217

Štrajk radnika zbog vladinog plana reforme penzionog sistema u Francuskoj ušao je u petu sedmicu i ozbiljno je narušio funkcionisanje svih servisa u toj zemlji, a novi masovni skup najavljen je i danas u centru Pariza, javlja Anadolu Agency (AA).

Protestima će se danas pridružiti hiljade uposlenika transportnog sektora, a uporedo s centralnim skupom u Parizu, najavljeni su protesti i u Bordeauxu, Toulouseu, Lilleu, Rennesu i Lyonu.

Uporedo s tim, sindikati su najavili novi štrajk za narednu subotu.

Štrajk je ozbiljno poremetio red vožnji u željezničkom, autobuskom, pomorskom i avio prevozu jer kompanije vrše usluge u reduciranim kapacitetima.

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine.

Administracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plaća iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Macronov plan predviđa i izmjene u kriterija zahtjevnosti različitik zanimanja, a što će u konačnici oduzeti pravo prijevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here