Najavljen Generalni štrajk u ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli

1
207

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli je na Redovnoj sjednici, održanoj 15. novembra 2019. godine u Tuzli usvojio Odluku o najavi Generalnog štrajka u ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli za 26. novembar 2019. godine sa početkom u 07,00 sati.

Najava Generalnog štrajka u ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli za 26. novembar 2019. godine je od Sindikalnog odbora Sindikalne organizacije izvršena radi neisplaćene plaće za mjesec oktobar 2019. godine što je direktno nepoštivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH a koji je u primjeni na osnovu Sporazuma o primjeni Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva u Federaciji BiH koji je potpisan 23. oktobra 2019. godine od strane predstavnika reprezentativnih granskih sindikata iz oblasti rudarstva u Federaciji BiH i Vlade Federacije BiH.

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli je u obrazloženju odluke o najavi Generalnog štrajka naveo da su za mjesec oktobar 2019. godine u navedenom rudniku realizovani planirani rezultati u proizvodnji uglja te je proizvedeno 180.944 tone uglja.

(tl, foto: arhiva tl)

Download PDF

1 komentar

  1. “Piše: Andrej Nikolaidis

    “Ni na nebu ni na zemlji ne zna se više šta napraviti s pravednim bijesom naroda”, pisao je njemački filozof Peter Sloterdijk u eseju “Rasipanje gnjeva u eri sredine”.
    Na globalnoj sceni nema političke opcije koja bi mogla kanalisati gnjev. Globalno se, naravno, reflektuje na lokalno: i naše su zemlje postale političko polje kojim u magli luta okovani gnjev gubitnika tranzicije, čekajući nekoga ko će ga pustiti s lanca.
    Ako nema političke artikulacije gnjeva, on će se javiti kao divlji plamen. A kada se javi neartikulisani izliv srdžbe, kasno je glumiti finoću, pozivati na procedure i dijalog. Pravne države i pravde nije bilo dok smo stvarali uslove za srdžbu, dok smo ljudima oduzimali dio po dio njihovog imetka, ponosa, nade, najposlije ljudskosti – ali eto, najednom, pravne države kada treba da nas zaštiti od srdžbe u koju smo ljude bičem utjerali. “

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here