Nagrada ‘Europski muzej godine’ dodijeljena muzeju iz Holandije

0
250

U Narodnom pozorištu u Sarajevu (NPS) u subotu su dodijeljene najvažnije europske muzejske nagrade.

Ove godine je nominovano četrdeset muzeja, a dodijeljeno je pet nagrada i nekoliko specijalnih priznanja.

Glavne nagrade u programu ‘Europski muzej godine’ otišle su u Holandiju i Švicarsku.

Nagradu Europski muzej godine dobio je Rijksmuseum Boerhaave iz Holandije, a Muzejsku nagradu Vijeća Evrope, koju je 2018. dobio Muzej ratnog djetinjstva, dobio je Muzej komunikacije iz Berna.

Nagrada ‘Kenneth Hudson’ dodijeljena je muzeju Weltmuseum Wien iz Austrije, a nagrada Siletto muzeju Strandingsmuseum St. George iz Danske.

Muzejsku nagradu Portimao, koja se dodjeljuje tek od ove godine, dobio je muzej Brunel’s SS iz Velike Britanije.

Specijalna priznanja dobili su – Muzej Apoksiomena iz Hrvatske, House of European History iz Belgije, Memorial de Verdun iz Francuske, Moesgaard muzej iz Danske, Museum Narodowe w Szczecinie – Centrum Dialogu Przelomy iz Poljske, Museum Pana Tadeusza iz Poljske, Museum Plantin-Moretus iz Belgije i World Nature Forum iz Švicarske.

Svečanu ceremoniju u Narodnom pozorištu otvorili su Jette Sandahl, predsjednica Europskog muzejskog foruma, Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva, Lars-Gunnar Wigemark, specijalni predstavnik EU u BiH i Lejla Mujkić, šefica kabineta premijera Kantona Sarajevo.

– Bosna ne samo da pripada Europi, ona i treba Evropu. Ipak, ubijeđen sam da i Europa treba Bosnu. Snažniji smo zajedno. Bogatiji smo zajedno. I upravo to je razlog zašto smo doveli ovu konferenciju u Sarajevo i to je poruka koju želim da ponesete sa sobom – rekao je Halilović.

Šefica kabineta premijera Kantona Sarajevo Lejla Mujkić poželjela je dobrodošlicu gostima, te je prenijela riječi premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, koji je istakao važnost ove manifestacije, te izrazio zadovoljstvo što se konferencija Europski muzej godine održala u Sarajevu.

Specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark naglasio je kako je bogatstvo različitih kultura jedna od glavnih vrijednosti Europske unije i da su upravo muzeji čuvari kulturne baštine i različitosti.

Osim učesnika konferencije, svečanoj ceremoniji prisustvovali su ambasadori i predstavnici šesnaest ambasada, predstavnici lokalnih vlasti, te partneri i prijatelji Muzeja ratnog djetinjstva.

Prijemom u Narodnom pozorištu i svečanom dodjelom nagrada je i službeno okončana četverodnevna konferencija Europski muzej godine, na kojoj je učestvovalo više od dvije stotine muzejskih stručnjaka iz preko dvadeset zemalja.

Domaćin konferencije je bio Muzej ratnog djetinjstva čije je prošlogodišnje osvajanje Muzejske nagrade Vijeća Europe otvorilo put održavanju ovog prestižnog skupa u Bosni i Hercegovini prvi put, što će doprinijeti afirmaciji domaće muzejske i kulturne scene.

(fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here