Načelnik Jablanice podnio krivičnu prijavu protiv Dodika

Kako je naveo, kao običan čovjek, planinar i neko ko voli prirodu, ne može da gleda kako požari uništavaju sve pred sobom

0
609
pozar smrtno stradalo dvogodisnje dijete backi petrovac srbija
Požar je izbio u kući u kojoj se dijete nalazilo (Foto: Ilustracija)

Načelnik Jablanice Damir Šabanović podnio je krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog opstruiranja donošenja odluke za korištenje helikoptera OSBiH za gašenje požara na području te općine.

Kako je u izjavi za N1 kazao načelnik Općine Jablanica, prijava je danas potpisana zbog opstrukcija u vezi požara koji bjesne u dijelovima Bosne i Hercegovine, uključujući i Jablanicu.

“Proglasili smo stanje prirodne nesreće. Na naše apele nema nikakvih odgovora po pitanju mogućnosti angažmana helikoptera i po Krivičnom zakonu BiH podnesena je krivična prijava protiv člana Predsjedništva BiH”, kazao je Šabanović za N1..

Kako je naveo, kao običan čovjek, planinar i neko ko voli prirodu, ne može da gleda kako požari uništavaju sve pred sobom.

“To je, prije svega, imovina države Bosne i Hercegovine. Šume su imovina države. Još kad je neko omalovažava i ne poštuje zakone države, ne znam šta drugo da uradimo. Ako su helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine spremni da gase požare po BiH, a neko ne želi da učestvuje u radu institucija Bosne i Hercegovine, mislim da nemamo drugog rješenja”, naveo je načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović za N1.

Uslijed velikih šumskih požara koji su zahvatili područje Komadinovo vrelo – Plasa na području općine Jablanica od 11. augusta 2021. godine, te velike materijalne štete na šumskom zemljištu, biljnom i životinjskom svijetu, na prijedlog Općinskog štaba Civilne zaštite Općine Jablanica održanog danas, općinski načelnik je donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Jablanica, uži lokalitet MZ Donja Jablanica i MZ Doljani.

U akciji gašenja požara na izuzetno teškom i neprohodnom terenu učestvuju vatrogasci Općine Jablanica, a u pomoć im je pristiglo 10 varogasaca iz Vatrogasne jedinice KS.

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jablanica, GSS Jablanica i planinari Jablanice se pripremaju da izađu na požarište. (N1)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here